Povijesni uspjeh

Kineska tročlana posada vratila se iz svemira

kineski astronauti
VL
30.06.2012.
u 12:35

Kineske astronaute, među kojima je bila po prvi puta i jedna žena, nakon spuštanja na zemlju nosili su u stolicama

Nakon trinaest dana provedenih u svemiru jučer su se na Zemlju uspješno spustili prvi kineski astronauti, među kojima je i bila jedna žena. Kapsula s astronautima spustila se na Zemlju u Mongoliji, a spuštanje je uživo prenosila kineska televizija.

Tijekom boravka u orbiti oko Zemlje kineski su astronauti uspješno pristali uz laboratorijski istraživački modul Tiangong-1. Ova je misija, smatra se, ključni korak u gradnji kineske svemirske stanice koja bi trebala biti gotova do 2020. godine.

Premijer Wen Jibao kazao je da je misija bila iznimno uspješna te je naglasio da je ona “značajan doprinos kineskog naroda naporima čovječanstva da istraži i eksploatira svemir”. Televizija je prenijela izjave astronauta, koji su kazali da su sretni što su opet na Zemlji i što će uskoro kući. Liu Yang, prva kineska astronautkinja, kazala je da je Tiangong-1 trinaest dana svima bio udoban dom.

– Jako sam ponosna na našu naciju i njezina postignuća – kazala je astronautkinja, koja je inače visoka časnica kineskih oružanih snaga, a poznata je još i pod nadimkom Mali Leteći Vitez.

Kineskom svemirskom programu pristupila je prije dvije godine. No njezino napredovanje bilo je tako munjevito da nije bilo nikakve dvojbe da će upravo ona letjeti u svemir. Kineski su mediji objavili da su svi astronauti u vrlo dobrom zdravstvenom stanju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?