POSKUPLJENJE

Kilogram oraha košta čak dvadeset maraka

orasi
Patrik Macek/Vecernji list
14.03.2011.
u 10:39

Vreća brašna koja je prije bila od 12 do 14 KM, sada stoji od 28 do 30 KM, pa sve do 34 KM

Poskupljena namirnica, a životni standard isti - svakodnevnica je stanovnika BiH. Vreća brašna koja je prije bila od 12 do 14 KM, sada stoji od 28 do 30 KM, pa sve do 34 KM (!), a visoka je i cijena oraha koji stoje 20 KM po kilogramu. Nastala je i pošalica među narodom kako, da biste napravili običnu baklavu, morate uzeti - kredit.

Uvoz pa skuplje

- Nema domaćih, slabo su rodili, onda je to sve uvoz, i zato su tako skupi, kaže nam prodavačica Mara na mostarskoj tržnici koja je mišljenja da cijene i nisu toliko porasle koliko se zapravo digla čitava fama oko toga. Iako se valom poskupljenja brašna nisu povećale cijene ostalih pekarskih proizvoda primjerice u Posušju, kruh je dosegao cijenu i do 3,5 KM. Uzrok je, kako ističu u jednoj pekari nekontrolirani rast cijene brašna koja je prošle godine iznosila oko 14 KM (25 kg), a trenutno za pšenično brašno izdvajaju približno 34 KM. Svoj savjet u vremenu krize dala nam je Nevenka Sopljak, umirovljena medicinska sestra iz Viteza. - Univerzalnog recepta jednostavno nema i svaka je obitelj, umirovljenička ili pak radnička, slučaj za sebe. No, zajednički nazivnik za to, za ogromnu većinu građana u BiH, je stezanje remena, štednja na svakom koraku, na svakoj stavci, pa i na prehrani. A Nevenka nam navodi i neke iskustvene pouke. - Samo na kruhu koji sama pravim za sebe i supruga umirovljenika te za sinovu četveročlanu obitelj, uštedimo mjesečno 30 i više KM. S kćeri i njezinom šesteročlanom obitelji svake godine uhranimo po svinju, tovimo piliće, uzgajamo povrće. Uz to, na razlici u cijenama, uz redovito praćenje u trgovinama i marketima, jedna četveročlana obitelj može smanjiti mjesečne troškove za prehranu i druge potrepštine i više od 50 KM, kaže Nevenka.

Puko preživljavanje

Za takve uštede, trebaju i određeni uvjeti, mogućnosti, zdravstvene sposobnosti. - Od prosječne mirovine kakve imamo ja i moj suprug, a tako je i sa plaćama sretnika koji rade, teško se može sastaviti kraj s krajem. A kad nas umirovljenike „načme“ bolest, teško se može živjeti i preživjeti. A iz dana u dan je sve gore i teže, bez izgleda da se na bolje promijeni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?