strava u bostonu

Kći naše novinarke: Mama, vidjela sam užas... lokve krvi!

boston
Reuters/PIXSELL
15.04.2013.
u 23:47

Kćerka naše dopisnice iz SAD-a svjedokinja krvavog bombaškog napada u Bostonu: Mama, živa sam, ali svi smo u šoku. Studenti me pitaju: Počinje li ovako rat?!

– Mama, dobro sam, na sigurnom sam. Ali vidjela sam užas. Svi smo se preplašili kad je eksplodiralo. Bacali smo se po podu jer nismo znali što se događa, to je bilo refleksno. Svi su vrištali. A onda.. ugledali smo lokve krvi... Tim mi je riječima moja kćerka Jelena, studentica prve godine na sveučilištu u Bostonu, u 15.30 sati po američkom vremenu javila da je živa i da nije ozlijeđena nakon dvije eksplozije u Bostonu na maratonu na kojem je sudjelovalo 27.000 natjecatelja. I nastavila.

– Sve su moje prijateljice u šoku. Odjurile smo natrag u studentske sobe i telefoniramo svim poznatima da provjerimo tko je ozlijeđen. Pitamo treba li krvi ili bilo kakve druge pomoći... A bio je tako divan, sunčani dan, nismo imali predavanja na fakultetu i svi smo otišli gledati maraton, to je veliki događaj u Bostonu. Stariji studenti znaju da je to i odličan povod za druženje. A pretvorilo se u agoniju, neki studenti su toliko preplašeni da žele otići svojim kućama, ali sad su ispitni rokovi i mogli bi izgubiti studentsku godinu. Predloženo nam je da ostanemo u sobama, da večeramo unutar kampusa i ne odlazimo u druge restorane ili u grad dok se službeno ne objavi uzrok eksplozija. Sumnjaju da ima još postavljenih bombi po gradu. Neki su profesori komentirali da je zaista čudno kako se od 11. rujna i terorističkih napada na New York nije ništa slično dogodilo i svi vjeruju da su bombe postavili teroristi. Svi se pitaju i je li osiguranje maratona bilo na razini takvog međunarodnog sportskog događaja na kojem sudjeluju natjecatelji iz gotovo 100 zemalja. Najgore je bilo vidjeti puno stakla i krvi na ulici, ljude koji plaču i traže pomoć, telefoniraju svojim obiteljima i viču na telefon - živ sam, živa sam! Ovo je trebao biti poseban dan za Boston, a pretvorio se u tragediju. Neki studenti pitaju da li ovako počinje rat, jednostavno ne vjeruju da postoje toliko bolesni umovi koji žele usmrtiti nevine ljude – ispričala mi je Jelena u hipu.

Prema posljednjim informacijama, potvrđeno je da su tri osobe poginule, a više od 144 ranjeno, od toga je 42 u kritičnom stanju. Eksplodiralo je i u JFK knjižnici u Bostonu, no riječ je bila samo o požaru, potvrdila je kasnije policija.

Stručnjaci tvrde da su eksplozivne naprave bile snažnije od onih koje su teroristi do sada postavljali po svijetu i prema prvim podacima sumnjaju da je kućne radinosti. Amerika je jučer ponovno šokirana i prestrašena jer je situacija podsjetila na tragične događaje prije 12 godina kad je Al-Qa'ida izvršila najstrašniji zločin u modernoj povijesti SAD-a.

Obama: Pronaći ćemo krivca!

Predsjednik Barack Obama zatražio je brzu istragu. U obraćanju naciji Obama je kazao da se moli za ljude u Bostonu. – Još ne znamo tko je ovo napravio, niti zašto. Nemojmo brzati sa zaključcima. Pronaći ćemo tko je ovo napravio i zašto – kazao je američki predsjednik te dodao kako će suditi počiniteljima napada u Bostonu.

Nitko od službenih institucija u prvim satima nakon eksplozije nije želio definirati eksplozije kao teroristički napad jer žele imati točne podatke. Sumnja se na Al-Qa'idu i na druge ekstremne terorističke skupine. U New Yorku je razina sigurnosti podignuta na višu razinu.

– Ako imate bilo koju korisnu informaciju, vidjeli ste nešto sumnjivo ili vjerujete da možete pomoći u istrazi, nazovite nas što prije - poručio je šef bostonske policije Ed Davis.

Jane Haran iz Woodrow Wilson Međunarodnog centra upozorava da predsjednik i Kongres moraju smiriti naciju i otkriti počinitelje napada u Bostonu jer će u protivnom američka ekonomija opet biti pogođena, a novi strah koji će zavladati ljudima najgore je što se može dogoditi u trenutku kad su sve snage usmjerene za izlazak iz recesije. Ona upozorava i na informacije dostupne na internetu za proizvodnju kućnih bombi i na vojne magazine koji su dostupni mladi ljudima. Na ulicama Bostona je Nacionalna garda i pojačane policijske snage a ljudi su zamoljeni da ne izlaze iz svojih domova ako to nije nužnost.

>> U eksplozijama na bostonskom maratonu dvije osobe poginule!

>> 'Ideja napadača bila je izazvati paniku i stampedo gledatelja'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije