Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Kazne političarima i strankama za govor mržnje

SIP BiH: Izborna kampanja u BiH službeno počinje danas i trajat će do 2. listopada ujutro, kada počinje izborna šutnja
03. rujna 2010. u 07:59 0 komentara 2 prikaza
izbori
Foto: VL FOTO

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini službeno počinje danas, 3. rujna i trajat će do 2. listopada ujutro, kada počinje izborna šutnja. Ovo je jučer objavilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH, pozivajući sve sudionike u izbornoj kampanji da se suzdrže od korištenja nacionalističke i antidržavne retorike.

Ovlasti Povjerenstva

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić kazala je da će Povjerenstvo iskoristiti sve zakonom propisane ovlasti kako bi sankcioniralo govor mržnje političkih subjekata u predstojećoj kampanji. Kako je kazala, Središnje izborno povjerenstvo BiH ima ovlasti da, u slučaju učinjenog prekršaja, izrekne novčanu kaznu koja ne prelazi iznos od 10.000 KM te da ukloni ime kandidata s liste ako je osobno odgovoran za povredu zakona ili da poništi ovjeru političkog subjekta. Politički subjekti će u kampanji moći potrošiti ukupno 65 milijuna KM, dok za političke subjekte koji imaju ovjerene liste na svim razinama pojedinačni limit iznosi oko tri milijuna KM. Govoreći o obvezi kandidata da dostave izjave o imovinskom stanju, Hadžiabdić je kazala da se o ovu obvezu oglušilo 378 kandidata, od ukupno njih 3900, koji su ih trebali dostaviti, te da su podaci o dostavljenim imovinskim karticama kandidata dostupni na službenoj internetskoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Velike novčane kazne

Istaknula je da će uslijediti sankcije za one koji nisu ispunili ovu zakonsku obvezu te da Povjerenstvo ima pravo sankcionirati kandidate novčanim iznosima od 1000 do 5000 KM, a političke subjekte do 10.000 maraka. Prinudna izvršenja Središnjeg izbornog povjerenstva BiH pokazala su se problematičnim, jer je dosad mali broj ovakvih kazni plaćen, te se događalo da Sud BiH umanji novčani iznos sankcije, pozivajući se na navodno loše imovno stanje kandidata. Iz SIP-a je jučer najavljeno da će kontrolirati i jesu li se politički subjekti u razdoblju izborne kampanje financirali na zakonit način, odnosno iz dopuštenih izvora financiranja. Čak 82 posto izvora financiranja političkih subjekata odnosi se na sredstava iz proračuna, a potom slijede članarine, prilozi pravnih i fizičkih osoba.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.