PISMO MMF-u

Katastrofalno loš zakon ocijenjen važnim iskorakom

Parlament
22.04.2013.
u 10:42

Predsjedatelj Bevanda ne smatra da je potrebno novo pismo, sadržaj je napravljen bez njegovog znanja i odbio ga je potpisati

Dodatno pismo namjere još uvijek nije poslano Međunarodnom monetarnom fondu i nije poznato hoće li uopće biti, a u Bosni i Hercegovini traju prepucavanja je li uopće trebalo pisati dodatna objašnjenja i koji je stvarni cilj određenih izmjena koje su u njemu sadržane. Sadržaj ovoga pisma napravljen je bez prvog čovjeka Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande. Kako se doznaje, sporna je sama procedura na koji se način došlo do toga dodatnog pisma i je li uopće bilo potrebno, a napose sadržaja pisma koje je napisano politikantski od predstavnika federalnih vlasti. Dostavljanje teksta i potpisivanje dodatnog Pisma namjere je urađeno u potpunosti bez konzultacije s predsjedateljem, a potom i sa Savjetodavnom skupinom Fiskalnog vijeća BiH.

Dva loša izbora

Bevanda je u svojim prethodnom istupima već upozorio da je dodatno Pismo namjere nepotrebno s obzirom da je u osnovnom Pismu namjere donošenje Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja strukturalna odrednica koja je ispunjena, i samim tim je ispunjen i uvjet MMF-a, bez obzira na to kakva su politička stajališta pojedinih stranaka oko toga pitanja. Smatrajući da je dodatno Pismo namjere u ovom slučaju nepotrebno Bevanda ga je odbio potpisati pa se sada stvorila dvojba hoće li MMF isplatiti očekivanu tranšu zajma koja inače kasni jer je prijeporni zakon trebao biti donesen do 30. ožujka. 
A glavni spor vezan je uz sadržaj pisma koji se upravo odnosi na upravo prihvaćeni Zakon o povoljnijem umirovljenju čiji je sadržaj, krajnje uvredljivo, ocijenjen velikim iskorakom i dobitkom za BiH čak i unatoč činjenici da je samo zahvaljujući tome što izaslanik HSP-a BiH Josip Perić nije bio protiv, Hrvati iz dva HDZ-a i DNZ-a nisu mogli skupiti dovoljnih 12 ruka za njegovo osporavanje.

Nema potpisa

To je prelilo čašu kod predsjedatelja Bevande koji je također dužnosnik HDZ-a, posebice jer je iznesena neistina. S druge strane, jednako kao što je SDA opskrbljivala svoje birače - branitelje pred izbore 2006. tako je i SDP odlučio dati im prava, iako su svjesni da će zbog toga doći do pucanja mirovinskog fonda u Federaciji BiH. Bevanda je i sam u ranijem intervjuu za Večernjak upozorio da zakon jednostavno ne valja, da je trebalo uvažiti prijedloge svih komponenti te da će u sadašnjoj formi slomiti mirovinski sustav. Nitko ne zna koliki će financijski teret donijeti novi zakon, a zasigurno će u sljedećim godinama dovesti do smanjenja mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, a moguće i drugih redovitih umirovljenika budući da se spominju brojke o više desetaka tisuća korisnika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?