LOBIRANJE

Kasparov šokiran stavom Šahovske unije BiH

kasparov
VL FOTO
11.08.2010.
u 08:12

Uz to što je došao lobirati za Karpova, odigrao je i simultanku s dvadeset polaznika šahovske škole

Široki Brijeg priredio je još jedan veliki sportski događaj. U organizaciji Šahovskog kluba i Šahovskog saveza Herceg Bosne u Širokom je boravio velikan šahovske igre Gari Kasparov. Najbolji svjetski šahist je u Široki Brijeg stigao u pratnji supruge i prijatelja, a dočekali su ga načelnik općine Miro Kraljević te članovi uprave Šahovskog kluba na čelu s predsjednikom Blagom Vukojom i klupskim tajnikom i predsjednikom Šahovskog saveza Herceg Bosne Željkom Bogutom.

Skroman i jednostavan

Kasparov se dojmio vrlo jednostavnim i skromnim čovjekom. Na svakom koraku bio je vrlo susretljiv i prisan. Ulaskom u prostorije Šahovskog kluba dočekalo ga je stotinjak mladih članova Šahovskog kluba i njihovi roditelji. Uslijedilo je i skupno fotografiranje, a ispred Šahovskog kluba prvi mu se obratio Željko Bogut.

- Iznimna mi je čast što u Širokom Brijegu, u našem klubu, možemo ugostiti po meni najvećeg šahista svih vremena. On je moj igrački uzor i ne mogu jednostavno povjerovati da je on danas s nama, vidno uzbuđen od pozitivnih emocija bio je Željko Bogut čijom se i zaslugom Kasparov pojavio u Širokom Brijegu. Njegovoj sreći nije bilo kraja, a osobito djece kojima se Kasparov obratio.

- Drago mi je što Šahovski klub okuplja veliki broj mladih šahista. Šah razvija pozitivan karakter i kao predmet trebalo bi ga uvesti u školski sustav. Među vama vidim buduće velike prvake, kazao je Kasparov, nakon čega je uslijedio veliki pljesak.

Načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević poželio je dobrodošlicu velikanu šahovske igre kazavši kako je Široki Brijeg mali grad, ali s iznimnim sportskim rezultatima, pa tako i u šahu. Kasparov koji razumije hrvatski jezik na njegove riječi duhovito je dobacio:

Mali, ali široki Široki

- Mali, ali široki, za što je ponovno dobio buran pljesak. Kraljević je napomenuo kako će dolazak Kasparova u Široki Brijeg biti na korist ne samo popularizacije šahovske igre nego i grada na čijem se čelu nalazi i na taj način će se Široki Brijeg sukladno svojim dosadašnjim rezultatima promovirati u regionalno šahovsko središte.

Sve čestitke organizatorima što su nam doveli jednu takvu osobu.

Iza kluba koji je organizator dolaska Garija Kasparova stoje vrijedni rezultati i ja im želim još više uspjeha, a sukladno svojim mogućnostima davat ćemo im zasluženu potporu, kazao je načelnik Širokog Brijega Miro Kraljević. Odgovarajući na brojna novinarska pitanja, a jedno je bilo sjeća li se i koji mu je najdraži šahovski potez, Kasparov je odgovorio: - Dolazak u Široki Brijeg, moj je veliki potez. Na kraju je simultanku odigrao protiv dvadeset mladih šahista polaznika šahovske škole u klubu.

Ne može bez politike

Šahovska unija BiH već je dala podršku Rishanu Iljimžinovu za predsjednika svjetske šahovske organizacije koji će se uskoro birati. Poznato je da Kasparov lobira za svog nekad velikog šahovskog protivnika Anatolija Karpova. Budući da je Kasparov davao veliku podršku BiH tijekom rata, bio član ŠK Bosna i svoj prvi veliki međunarodni uspjeh postigao na turniru u Banjoj Luci 1979., očekivao je da će BiH biti čvrsto uz njegovog kandidata.

- Za mene je bilo šokantno što je BiH stala iza Iljumžinova. Razočaran sam onim što su uradili Kemal Osmanagić i Nusret Čaušević. Očekujem da će se takvo stajalište promijeniti i učinit ću sve da na čelo šahovske unije dođe bivši svjetski Anatolij Karpov, jer je to u interesu šaha, kazao je Kasparov. Simultanku je otvorila predsjednica FBiH Borjana Krišto riječima “Neka igra počne” te povlačeći prvi potez na šahovskoj ploči. Uz Borjanu Krišto, simultanki su nazočili i brojni javni djelatnici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?