POPIS STANOVNIŠTVA

Kartografija koja 
je nesređena i dalje najveći problem

Popis
28.03.2013.
u 09:15

Ocjena
 zavisi od kvalitete priprema i ispoštovanih rokova

SC će dati pozitivnu ocjenu za organizaciju Popisa u listopadu 2013. samo ako statističke institucije završe potrebne pripreme na vrijeme, sa zadovoljavajućim kvalitetom i ispoštuju rokove, navedene u Aneksu II izvješća Međunarodnog monitoringa za popis. Odluku o tome hoće li ili ne biti popisa u listopadu, trebalo bi donijeti krajem svibnja. U ovom trenutku najveći problem predstavlja još uvijek nesređena kartografija. Naime, skupina stručnjaka za izradu popisnih mapa s predstavnicima Agencije, zavoda za statistiku i geodetskih zavoda oba entiteta, općina i Ministarstva civilnih poslova BiH do sada je ostvarila pomake kako bi se donijele odluke o popisnim prostornim jedinicama koje će se koristiti, kriterijima za razgraničavanje popisnih krugova, liniji razgraničenja između entiteta u svrhu popisa.

Politika se uplela u popis


Podsjećanja radi, još prije godinu dana je preporučeno da zavodi za statistiku i geodetski zavodi oba entiteta izrade tehničku dokumentaciju o primijenjenim i planiranim procedurama za kontrolu kvalitete i metodama izrade popisnih mapa kako bi se osiguralo da se svaki popisivač orijentira na terenu i ima pregled zgrada/jedinica koje treba obići. Misija je provedena sedam tjedana nakon završetka probnog popisa s ciljem da se procijeni koliko će statističke institucije biti u mogućnosti donositi brze odluke iz analize probnog popisa i provesti tehnička poboljšanja na vrijeme. Ovo je bilo odlučujuće za odgađanje popisa koji trebao biti proveden u travnju ove godine. Konkretno, SC(Steering Commitee/ Upravni odbor) je smatrao glavnim uvjetom da do početka prosinca 2012, upitnici budu izmijenjeni u skladu s preporukama. Iako su tri statističke institucije zasebno uradile analizu probnog popisa, čini se da su izvučeni isti nalazi. Dok je skupina za metodologiju planirala održati dvodnevnu radionicu o lekcijama naučenim iz probnog popisa 17. i 18. prosinca 2012., u vrijeme SC misije, statističke institucije nisu imale zajedničko pisano izvješće o probnom popisu niti su održali sastanak ili radionicu kako bi se razgovaralo o naučenim lekcijama iz probnog popisa.

Različita stajališta


Na temelju razgovora s tri statističke institucije, SC je ustanovio kako revizija popisnica iz probnog popisa još nije izvršena.
Sve tri statističke institucije imaju svoje stavove i pripremile su svoje prijedloge, ali zajednički nacrt još uvijek nije pripremljen ni dogovoren, navodi se u izvješću SC-a. Shodno tome, upute nisu revidirane u skladu s tim niti su poboljšane kao što je SC preporučio u izvješću o probnom popisu. Naime, popisnica i jasne upute o popisivanju BH građana koji žive u inozemstvu (u skladu s članom 40 - 42 Zakona o popisu) nisu još uvijek pripremljene; kartografske pripreme za popis su dovršene u Brčko Distriktu. Međutim, također je izviješteno da je ortofoto dostupan samo za 70 posto teritorija RS-a, a da je ostalih 30 posto trebalo biti dostupno u siječnju ove godine. Popisne mape za 30 posto teritorija koje nije pokriveno ortofotom trebale bi biti izrađene pomoću katastarskih karata, koje je SC već ranije ocijenio kao nepogodne za popisne operacije. O preporučenom uključivanju jedinstvenih ID kodova za adrese na popisnim mapama i popisnicama, relevantnim za pokrivenost popisa, se raspravljalo u RS-u i FBiH, ali zajednička odluka još uvijek nije donesena. U RS-u i FBiH se raspravljalo o preporučenom uspostavljanu mehanizma za brojanje, upravljanje i praćenje obuhvata stanova unutar zgrada, što je relevantno za obuhvat popisa, ali zajednička odluka još uvijek nije donesena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?