Počinje izbor pape

Kardinali danas u 19 sati objavljuju kada počinju konklave

kardinali
Reuters/PIXSELL
08.03.2013.
u 14:46

Konklave za izbor novog pape počet će sljedećeg tjedna. O točnom datumu kardinali će odlučiti na 8. kongregaciji koja će se održati večeras

Konklave za izbor novog pape počet će sljedećeg tjedna. O točnom datumu kardinali će odlučiti na osmoj kongregaciji koja će se održati večeras. U 19 sati trebalo bi biti objavljeno kada počinju konklave.

Naime, danas ujutro tijekom sedme kongregacije 153 kardinala, među kojima i svih 115 izbornika, odlučila su da će danas poslije podne glasovati o datumu početka konklave, obavijestio je novinare šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi.

Konklave neće početi za vikend

Konklave zasigurno neće početi u subotu za kada je predviđena 10. kongregacija. Zasigurno neće početi u nedjelju kada je predviđeno da kardinali odu predvoditi mise u rimske crkve nad kojima su nadležni. Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić naslovnikom je hrvatske crkve sv. Jeronima u Rimu.

Na početku današnjeg brifinga otac Lombardi svim je novinarkama čestitao Međunarodni da žena i donio buket cvijeća. Jasno je da je jedno od pitanja bilo i jesu li kardinali na kongregacijama govorili o ulozi žena u Crkvi.

– Kardinali su na kongregacijama govorili i o ulozi žena u Crkvi, ali vam ne mogu reći detalje – rekao je Lombardi, koji sudjeluje na kongregacijama i koji je također, kao i kardinali, prisegnuo na šutnju o detaljima razgovora.

Ždrijebom će dobiti sobe

Dakle, konklave bi mogle početi od ponedjeljka pa nadalje, ali vjerojatnije u utorak ili srijedu. Do sada je na osam kongregacija govorilo više od stotinu kardinala, ali ima još onih koji bi htjeli iznijeti svoja mišljenja i poglede na situaciju u Crkvi, o bioetici, o čemu se i danas razgovaralo, o međureligijskom razgovoru itd. Na početku današnje kongregacije kardinali su izglasovali opravdanje za nedolazak na konklave dvojici kardinala koji su mlađi od 80 godina i, dakle, mogli su doći u Rim. Indonezijski kardinal Julius Darmaatmadja ne može doći zbog bolesti, a britanski kardinal Patrick O'Brien odlučio je da neće doći zbog pedofilskih skandala u koje je bio upleten.

Kada odluče o datumu početka konklava, kardinalima će ždrijebom biti određene sobe u hotelu Santa Marta unutar vatikanskih zidina odakle će odlaziti u Sikstinsku kapelu na glasovanje.

Novi papa prvih će tjedan do dva boraviti u hotelu Santa Marta

Novi papa prvih će tjedan do dva svog pontifikata boraviti u hotelu Santa Marta. Za novog papu pripremljena je posebna soba, odnosno mali apartman u kojem je osim spavaće sobe i radna soba sa stolom. Dakle, prvih desetak dana novi će papa raditi iz hotela. Naime, toliko je vremena potrebno da se papinske prostorije u papinskoj palači pripreme za novog papu. Poslije odlaska Benedikta XVI. iz papinske palače, njegove prostorije su zapečaćene. Treba ih otpečatiti i pripremiti za novog papu. Riječ je o radovima održavanja, odnosno onima koji se obično rade prilikom zamjene stanova. Kada bude izabran novi papa i budu skinuti pečati na ulazu, počet će radovi obnove papinskog stana.

I nakon što je Joseph Ratzinger izabran 2005. za papu, vratio se poslije izbora u hotel te večerao sa svim kardinalima. Prve noći ostao je u istoj sobi, a onda se preselio u veći apartman dok nije bio pripremljen papinski stan u apostolskoj palači. U hotelu Santa Marta postoji i ispovjedaonica, pa su novinari pitali hoće li se kardinali moći ispovijedati.

Otac Lombardi potvrdio je da ima ispovjednika na raspolaganju kardinalima koji se žele ispovijedati. U Sikstinskoj kapeli nastavljeni su pripremni radovi za prihvat 115 kardinala izbornika. Postavlja se posebna ploha na pod Sikstinske kapele kako bi se stvorila jedinstvena ravan, bez stuba koje postoje pred oltarom, ispod Michelangelovih fresaka. Prije ulaska u Sikstinsku kapelu kardinale se, dakako, neće fizički pregledavati da bi se vidjelo nose li sa sobom mobitele. Kardinalima se ne smije nitko približiti na njihovu putu od hotela Santa Marta u kojem odsjedaju za vrijeme konklave do Sikstinske kapele. Cijeli prostor od hotela do Sikstinske kapele je zaštićena zona.

Za vrijeme objeda i večera u hotelu kardinali, dakako, mogu sjesti za stolove kako žele, nemaju određena mjesta, ali u Sikstinskoj kapeli svakome je određeno mjesto na koje se mora smjestiti. U vrijeme konklave kardinali nisu obavještavani o tome što se događa u svijetu, ne dobivaju novine i ne smiju slušati radio i gledati televiziju.

Sve o izboru novog pape pratite na našem specijalu

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije