Bobovac

Kardinal Puljić: Učimo svoju povijest

bobovac
VL FOTO
23.10.2011.
u 12:46

Euharistiju na ostacima kasnoantičke utvrde i srednjovjekovnoga grada Bobovca, nadomak franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci, predslavio je kardinal Puljić

Na poziv nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, vjernici Vrhbosanske nadbiskupije okupili su se jučer na misi za domovinu u kraljevskom gradu Bobovcu kod Kraljeve Sutjeske.


Pozdrav kardinalu

Njima su se, po osmi put, pridružili vjernici-katolici djelatnici Ministarstva obrane BiH na čelu sa zamjenicom ministra obrane Marinom Pendeš, pripadnici Oružanih snaga BiH i policajci na svim županijskim, entitetskim i državnim razinama. Euharistiju na ostacima kasnoantičke utvrde i srednjovjekovnoga grada Bobovca, pedesetak kilometara sjeverno od Sarajeva, nadomak franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci, predslavio je kardinal Puljić. Suslavilo je četrdesetak svećenika, među kojima su bili svi vojni kapelani u BiH, kao i trojica vojnih kapelana iz Republike Hrvatske.

Pozdrav kardinalu Puljiću i svim nazočnima uputio je glavni kapelan vlč. Željko Čuturić podsjećajući da su se tu okupili, kao i obično, u subotu koja je najbliža danu smrti posljednje bosanske kraljice Katarine preminule 25. listopada 1478. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao da na korijenima svoje povijesti žele sebi posvijestiti gdje žive i što žive te moliti za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Progovorio je o domovini iz biblijskog gledanja podsjećajući da je Gospodin pozvao Abrahama da pođe iz kraja očinskog te ide u drugi kraj koji mu postaje domovinom. Istaknuo je da izraelski narod doživljava domovinu kao dar jer mu ona čuva grobove otaca.

„Ona mu je zato sveta. Domovina mu čuva i svetište u kojem se nalazi kovčeg zavjetni. Ona mu čuva i grad Jeruzalem u kojem se nalazi hram kao simbol identiteta. Božjem narodu domovina je i dio vjere jer Bog tu s njima komunicira“, kazao je kardinal Puljić podsjećajući da je izraelski narod doživio gorko iskustvo progonstva kada im je domovina bila oskvrnjena, a svetišta su im oskvrnuta i spaljena. Rekao je da su im upravo u tim trenucima ta svetišta bila sveta i draga. Kardinal Puljić je potom progovorio o Isusu Kristu koji se rodio u određenom kraju i zavičaju.

Posebno je istaknuo trenutak kada je Isus zaplakao nad gradom Jeruzalemom čime pokazuje koliko ga je vodio. Naglasio je da je Isus govorio o vječnoj domovini koja je za sve ljude i sve narode i za svu vječnost. Osvrnuo se i na gorčinu koju su doživjeli mnogi koji su tijekom rata prognani iz Bosne i Hercegovine što ga je potaknulo da prije deset godina pozove sve na molitvu za domovinu na Bobovcu. Naglasio je da tu žele pokazati ljubav prema svom narodu, rodnom kraju i zavičaju, ali i prema svima drugim narodima i ljudima koji žive u toj zemlji.

„Na taj način povezali smo s nama i sve one koji su osjetili svu gorčinu progonstva i tuđine kako bi rado navratili u ove krajeve i kako ne bi zaboravili grobove svojih predaka.

Svet je osjećaj znati i pohađati grobove svojih predaka. Došli smo ovdje kako bismo pokazali da poštujemo svoju povijest. Možda je dovoljno ne poznajemo. Nije ni čudno jer se u ovoj zemlji naučavaju tri različite povijesti“, kazao je kardinal Puljić napominjući kako je potrebno shvatiti da svaki narod, gledajući svoju povijest, sebe prepoznaje i hrabrije stasa u sadašnjosti za budućnost. „Zato sam odlučio da molimo ovdje kako bi moj hrvatski narod shvatio i prepoznao svoje korijenje i rastao u ljubavi prema svom identitetu“, rekao je kardinal Puljić.

Prigodni darovi

Molitvu vjernika izrekli su pripadnici Oružanih snaga, redarstvenici i djelatnici Ministarstva obrane. Zamjenica ministra Marina Pendeš darovala je kardinalu Puljiću prigodnu sliku, a to je učinio i djelatnik Granične policije iz Doljana Ante Medić. Tijekom mise pjevao je zbor Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ iz Zenice pod ravnanjem nastavnika glazbe Davorina Bošnjakovića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?