IUSTITIA ET PAX

Kaptol: Katolici su u Hrvatskoj diskriminirani i ugroženi!

\'Zagreb...Kaptol...03.06.2009....press biskup Vlado Kosic  Iustitia et pax o krizi.....Neven Simac.... snimio: Matija Habljak/Vecernji list\'
Arhiva VL-a
28.06.2011.
u 10:20

Netrpeljivost prema katolicima još je iz komunizma, a intenzivirala se neposredno prije i nakon papina posjeta

Katolička crkva stala je u obranu ugroženosti katolika u javnom životu Hrvatske pa je komisija Iustitia et Pax Hrvatske biskupske konferencije objavila posebnu izjavu u kojoj "izražava zabrinutost zbog sve učestalijeg i otvorenijeg iskazivanja netrpeljivosti i nasilja prema katolicima u Hrvatskoj".

– Netrpeljivost prema katolicima i njihovim vjerskim uvjerenjima baštinjena je iz vremena komunističkog totalitarizma i nikada nije u potpunosti nestala, a u posljednje se vrijeme intenzivirala, posebice neposredno prije i nakon posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj i hrvatskim katolicima. Sa žaljenjem konstatiramo da državna tijela nisu adekvatno, po službenoj dužnosti, reagirala na otvorene izričaje netrpeljivosti prema katolicima na onaj isti način kako su reagirali kada se radilo o pravima drugih ugroženih zajednica i pojedinaca. Držimo da treba prekinuti s praksom prozivanja i omalovažavanja katolika zbog njihove vjerske pripadnosti, njihova načina života, njihovih vjerskih uvjerenja i učenja, koja se bez ikakvih argumenta proglašavaju nazadnima. Stoga pozivamo državne institucije da ne budu pristrane i da budno paze na dostojanstvo i pravo katolika na življenje svoje vjere i izricanje svojih vjerskih uvjerenja što im jamče hrvatski zakoni – kaže Iustitia et Pax, a njezin tajnik dr. Gordan Črpić tumači da je povod bio "čitav niz momenata u posljednje vrijeme, posebno prije i poslije papina dolaska".

– Kada bismo riječ papa zamijenili riječju "veliki rabin" ili "episkop" vidjeli bismo o kojoj je konotaciji riječ i državne institucije sigurno bi prepoznale da nije riječ samo o slobodi govora nego o vrijeđanju i omalovažavanju. Po katolicima može ošinuti tko i kako želi, po pitanju vjerskih načela, moralnog nauka... Kako se nekome može reći da je primitivan ako izražava svoje stavove? Takve tvrdnje moraju se argumentirati, a ne demonizirati i stigmatizirati nekoga – rekao nam je Črpić.

Iustitia et Pax tvrdi da se katolici u Hrvatskoj ne boje nikakve argumentirane javne rasprave ili kritike, ali "nikako ne mogu prihvatiti da se prešutno prihvaća njihovo omalovažavanje bez reagiranja nadležnih institucija".

– Postoji fakt da su statistički katolici većina, ali sociološki manjina u društvu, tj. da postoji intervenirajuća varijabla koja ureduje da to ne bude tako. Naime, ako je 80 posto katolika u društvu, onda bi 80 posto zastupnika trebalo biti katolicima, 80 posto na javnoj televiziji i u javnim poduzećima, jer bi zastupljenost po zakonu velikih brojeva trebala bi biti takva. Ako nije takva, onda treba dokazati da postoji katolički gen koji je degeneričan, što će teško dokazati ili je riječ o nečem drugome – tumači Črpić.

– Komisija poziva sve Hrvate i Hrvatice da hrabro u javnosti iznose svoje stavove o raznim temama, da ih znaju argumentirati i dobro uobličiti. Javna rasprava i izmjena argumenata s katoličkog stajališta apsolutno isključuje narušavanje dostojanstva čovjeka, napose svako nasilje koje nedvosmisleno osuđujemo – kaže se u izjavi, koja je objavljena u utorak i koju potpisuje predsjednik Iustitije et Pax sisački biskup mons. Vlado Košić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije