BLIŽE SE IZBORI

Kandidati za Sabor RH Hrvatska dijaspora na izborima

\'izbori\'
Arhiva VL
14.11.2011.
u 09:50

Dok jedan broj stranaka zna kome će dati potporu na izborima, drugi još uvijek nemaju stav o ovom pitanju

U izbornu utrku u 11. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor uoči isteka roka listu su prijavila i Neovisna lista Hrvatskog zajedništva koju predvodi dr. Dražen Pehar, ugledni politolog koji se istaknuo po oštrim kritikama vlasti Federaciji Bosne i Hercegovine gdje su bošnjačke stranke isključile Hrvate iz vlasti. Na listi se još nalaze i Dennis Valcich iz Australije te Ivo Dominković Bizi.

Potpora udruga

Potporu ovoj listi dale su udruge iz BiH, pojedinci i intelektualci te Hrvatski svjetski sabor, udruga Hrvata iz dijaspore koja ima značajan utjecaj u Australiji. Upravo drugi na ovoj listi za Hrvatski sabor je popularni Valcich koji ima iznimno gledani tv kuharski show u Australiji. Dominković je dragovoljac Domovinskog rata, sudjelovao je u vojnim operacijama u Hrvatskoj i BiH, posebno se istaknuo u postrojbi koja je uništavala neprijateljske tenkove u Posavini, a potkraj rata bio je zapovjednik 106. oraške brigade. Predstavnici ove liste poručili su kako je razlog za ulazak u izbornu utrku upravo nepostizanje dogovora unutar Hrvatskog narodnog sabora za organiziranje jedinstvene liste Hrvata iz BiH i dijaspore te odluka dva HDZ-a da podrže listu HDZ-a Hrvatske, što je za njih politički nepragmatično i štetno za Hrvate u BiH jer se ovaj narod gura u mogući položaj oporbe prema vlastima u Hrvatskoj. Prema dostupnim najavama u 11. izbornoj jedinici glasove Hrvata za Sabor će, uz HDZ Hrvatske, tražiti i Stijena Milana Bandića, HSP dr. Ante Starčević koju podržavaju Hrvatski pravaški blok te HSP dr. Ante Starčevića - pravaši 21. stoljeća i Demokratski centar. HSS je jedina stranka koja je objavila da neće podržati nijednu stranku iz Hrvatskoj na predstojećim izborima, dok se HKDU i HSP Heceg Bosne nisu očitovali o ovome pitanju.

HNS trebao imati listu

Većina istraživanja provedenih među Hrvatima u BiH potvrdilo je da je HNS trebao nastupiti sa samostalnom listom u 11. izbornoj jedinici gdje se biraju trojica zastupnika, a ne priklanjati se nekoj od političkih stranaka u Hrvatskoj. Prema tvrdnjama iz stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora odvojeni nastup na izborima ipak neće utjecati na hrvatsko zajedništvo u Bosni i Hercegovini u okviru ovoga političkog bloka.

Ključne riječi

Komentara 2

GA
gaby
13:44 14.11.2011.

Bravo za nezavisnu listu. Tako treba, a ne da vam netko nameće svoje igrače.

JA
Jajčanin
17:23 14.11.2011.

Hvala Bogu, pa su se pojavili ovi ljudi. Hrvati u BiH sada imaju za koga glasovati!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?