ANALIZA

Kako su Hrvati "legalno" izigrani u Federaciji BiH kroz Dom naroda

dogovor
VL FOTO
27.04.2011.
u 10:06

Vlast u FBiH uspostavljena iako je nije podržala ogromna većina Hrvata. Čak i da 99% glasuje za hrvatske stranke, narod u oporbi

Do petka trebao bi biti potvrđen izbor svih 58 izaslanika za federalni Dom naroda čime bi se, da se radi o normalnoj državi, po Ustavu i Izbornom zakonu stekli uvjeti za uspostavu izvršne vlasti FBiH. Gornji, nacionalno koncipirani dom, sastoji se od tri kluba konstitutivnih naroda po 17 izaslanika te sedmero pripadnika ostalih. I čak kada se po regularnim uvjetima ustroji vlast, po propisima za izbor izvršne vlasti mora se u svakome klubu imati potpora trećine iz reda svakog konstitutivnog naroda. Ni to načelo, međutim, nije ispoštovano prilikom izbora predsjednika i dvoje dopredsjednika Federacije, kao i nove Vlade.

Legalna prijevara

Dakle za ‘novog’ predsjednika i Vladu glasovalo je svega petero od šestero potrebnih Hrvata. Na tu, kao i druge nezakonitosti reagiralo je Središnje izborno povjerenstvo, čije su odluke suspendirane, čemu je ponajprije kumovala političkom presudom međunarodna uprava u BiH. Budući da je do kraja poznat sastav Doma naroda, zanimljivo je analizirati njegov sastav, a napose na koji je način popunjen ovaj nacionalno koncipirani dom preko kojega je zbog rupa u zakonima, lažnih Hrvata, kupovinom glasova, ucjenama i prijetnjama, bombama moguće doći do potrebne trećine. U hrvatskome klubu sada dva HDZ-a imaju 10 zastupnika, Demokratska narodna zajednica Fikreta Abdića jednoga, kao i vladajući HSP BiH, dok pak Narodna stranka Radom za boljitak i SDP imaju petero zastupnika.

Orašje kao Goražde

Zanimljivo je međutim primijetiti da su izaslanici SDP-a iz Tuzle, Sarajeva i Goražda, a Boljitka iz Zenice i središnje Bosne. U Goraždu živi svega 20 Hrvata po crkvenome popisu, no SDP tu zahvaljujući suludim propisima dobiva izaslanika jednako kao i u Posavini HDZ gdje živi više od 30.000 Hrvata. Istodobno i u Zenici i Tuzli, dva HDZ-a su, unatoč dominaciji Bošnjaka, osvojili daleko više glasova Hrvata nego SDP ili Boljitak. Ovaj sustav biranja predstavlja izrugivanje izborima te potiče da Hrvati na sljedećim izborima uopće ne izlaze, jer će se za to tko će ih predstavljati pozabaviti Bošnjaci.

Ključne riječi

Komentara 3

OL
oldday
14:16 28.04.2011.

Da li bi nas VL i ovaj novinar mogli izvjestiti o tomu što se dešava fra Filipu Maršiću u Derventi! Izostavljam ovaj put komentar o HDZ-ovskoj braći Srbima jer mi ga je prošli put admin pobrisao!

LP
Ljubomir Pavlovic
08:30 28.04.2011.

Opet Ti Krešiću stvarno si novinar koji uživa u zakuhavanju pa makar se nizala laž na laž. Zbog tvog strančarenja proizlazi da stvarno nemaš dobre namjere za ovu našu jadnu državu i Hrvate u njoj.

OL
oldday
14:38 28.04.2011.

KODEKS ČASTI HRVATSKIH NOVINARA ...Svi članovi HND obavezni su pridržavati se najviših profesionalnih i etičkih načela. 1. U obavljanju svojeg posla i djelovanja novinar se mora rukovoditi općim načelima i etikom novinarskog poziva. ... 3. Novinar kao i svaki građanin ima pravo na svoje političko i drugo opredjeljenje i angažiranje. U svojem djelovanju on poštuje profesionalnu distancu prema aktualnim zbivanjima, što je jedan od uvjeta za objektivno, profesionalno izvještavanje o događajima. 4. Novinar je obavezan iznositi istinitu, uravnoteženu i provjerenu informaciju. Mali potsjetnik urednicima VL-a i Krešiću!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?