Tri dokumentarca

Kako je Flipper skrivio pokolj delfina i trovanje školaraca?

'cove8_nnn_kul_080610'
''
09.06.2010.
u 10:00

Odlični oscarom nagraženi "The Cove" otkriva prljavi biznis iza globalne industrije zabave i vodenih parkova, a u kina je došao u paketu s oscarovcem "Man on Wire" i novim filmom Michaela Moorea

Pod okriljem noći tim dobro utreniranih ljudi u maskirnim uniformama ulazi u zabranjeno područje. Ronioci tiho ulaze u vodu, penjači postavljaju kamere po zidovima. Vođa akcije skenira brda termalnim kamerama. Ako se pojave čuvari, opozvat će misiju zbog koje su došli s drugog kraja svijeta.

Ovo nije dio novog špijunskog filma, nego dokumentarca o – delfinima.

Negativci iz Sea Worlda

Oscarom nagrađeni "The Cove", koji je upravo došao u kino Europa, nije još jedan patetični film o delfinima, već jedan od onih filmova koji vam mijenjaju pogled na svijet.

Protagonist je filma bivši trener delfina koji su glumili Flippera, a sada aktivist za njihovo oslobođenje, koji razotkriva prljav i vrlo unosan biznis koji prikrivaju vodeni parkovi (Sea World), japanski diplomati i čitava medijska mašinerija.

U sat i pol filma on uspijeva povezati teško trovanje japanskih školaraca, pokolj desetaka tisuća delfina i dječji serijal Flipper, od kojeg je, tvrdi, sve krenulo.

Uz ovaj potresni, snažno angažirani film prikazuje se i jedan sasvim oprečan – poetski dokumentarac o pothvatu Philippea Petita, koji je 1974. godine punih sat vremena plesao na žici razvučenoj između newyorških Blizanaca.

Tornjevi WTC-a kao san

Nakon "The Cove", ovaj film djeluje poput smirujuće šalice čaja, a njegov kraj, umjesto suza, izvlači smiješak na lice. U filmu je mnogo arhivskog materijala iz različitih faza gradnje WTC-a. Nakon kolektivne traume 11. rujna, zanimljivo je vidjeti ih u kontekstu ostvarenja nečijih sasvim nevinih snova.

Inače, "Čovjek na žici" osvojio je nagradu Oscar 2009. godine, a "The Cove" 2010.

Kapitalizam na Mooreov način 

Uz spomenute oskarovce u programu kina Europa našao se i film koji nije bio u utrci za prestižnu nagradu, ali se na dodjeli 2010. o njemu govorilo više nego o nekim nominiranima. Riječ je o novom angažiranom uratku dokumentarnog superstara Michaela Moorea, besramnog redatelja koji se proslavio filmovima "Bowling for Columbine" i "Farenheit 9/11".

U svojem prethodnom filmu "Sicko" raskrinkao je rupe u američkom zdravstvenom sustavu, a sad prokazuje sve apsurde ekonomije. "Kapitalizam – ljubavna priča" uobičajen je kolaž njegovih tirada, arhivskog materijala i intervjua kojih je cilj nasmijati, ali i naljutiti gledatelja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije