Odlazak Benedikta

Kada padne noć, pape više neće biti u Vatikanu

papa (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.02.2013.
u 08:38

Jučer se na Benediktovoj posljednjoj audijenciji, prema podacima Vatikana, okupilo čak 150 tisuća ljudi, a danas će poglavar Katoličke crkve dan provesti mnogo "tiše" i bez prevelikog uplitanja javnosti.

Nakon što večeras u Vatikanu padne noć, pape neće biti u rezidenciji. Nakon gotovo osam turbulentnih godina na čelu 1.2 milijarde katolika u svijetu, Benedikt XVI. je donio iznenađujuću odluku da se odrekne svoje pozicije i ode u mirovinu.

"Ostavka" će stupiti na snagu večeras u 20 sati te će papa otići iz Vatikana i ostaviti kardinale da odluče o njegovom nasljedniku. Kada je Benedikt XVI. 11. veljače najavio svoj odlazak krajem mjeseca, postao je prvi papa koji se odlučio na takav korak u posljednjih 598 godina.

Jučer se na Benediktovoj posljednjoj audijenciji, prema podacima Vatikana, okupilo čak 150 tisuća ljudi, a danas će poglavar Katoličke crkve dan provesti mnogo "tiše" i bez prevelikog uplitanja javnosti. Prvo će se sastati sa kardinalima koji su već stigli u Vatikan kako bi birali njegovog nasljednika.

Malo prije 17 sati okupit će se viši dužnosnici Vatikana i dio Švicarske garde, koja tradicionalno čuva poglavara Katoličke crkve, kako bi ga ispratili sa njegove dužnosti. Helikopter će ga odvesti iz Vatikana u ljetnu papinsku rezidenciju, Castel Gandolfo. Kada stigne u ljetnikovac, posljednji njegov javni nastup kao pape bit će pozdrav sa balkona. Točno u 20 sati pripadnici Švicarske garde će napustiti rezidenciju i time će početi proces tranzicije i izbor novog poglavara će moći početi.

Iz Vatikana su govorili kako bi željeli imati novog papu do Uskrsa 31. ožujka.

>>Papa na hrvatskom: Hvala na vašoj ljubavi!

>>Premijer Milanović poslao pismo Papi: Pročitajte što piše!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?