jelko kacin:

Kacin: Mihailović je simbol zločina počinjenih u ime Velike Srbije

'29.04.2010., Porec - IDS organizirao Medjunarodnu liberalnu konferenciju Hrvatska prema EU - liberalni pristup. Jelko Kacin.  Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
26.03.2012.
u 09:28

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju smatra da je posrijedi zloupotreba zakona o rehabilitaciji

Potezi kao što je rehabilitacija Draže Mihailovića onemogućavaju postizanje istinskog pomirenja i dovode u pitanje posvećenost srpskih dužnosnika dubljem učvršćivanju europskih vrijednosti u zemlji, rekao je za beogradski Danas izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, dodajući kako je jako važno da EU prati taj postupak, ali ga kao izvjestitelja "zabrinjava evidentan pokušaj promjene sustava vrijednosti jer poslijeratna Europa je izgrađena na antifašističkim vrijednostima, dok rehabilitacija Draže Mihailovića predstavlja korak u suprotnom smjeru".

- Zakon o rehabilitaciji se zlorabi. Bit tog zakona je da se skine kolektivna odgovornost s pojedinih nacionalnih grupa, kao i sa žrtava uspostavljanja komunističke vlasti. Draža Mihailović, kao simbol šovinizma i ratnih zločina počinjenih u ime stvaranja Velike Srbije, u takvim naporima nema šta raditi.

- Ne želim raspravljati o razlikama u četništvu u različitim dijelovima nekadašnje Jugoslavije. Sve detalje o tome mogu raspraviti povjesničari. Ono što je utvrđena činjenica je da su četnici bili kolaboracionisti u svim dijelovima Jugoslavije i da su činili zločine protiv nesrpskog stanovništva u Bosni, Crnoj Gori i Srbiji. Na kraju rata se dio četničkog pokreta nije odazvao na poziv kralja koji je naredio suradnju sa NOB. Pokušaji pronalaženja mjesta na kojima je Mihailović streljan i pokopan u potpunosti su legitimni, ali pokušaji rehabilitacije donose promjene u sferi politike, odnosa politike prema prošlosti i dijeli Srbiju i Srbe, sve države i javnosti u zemljama u neposrednom i širem susjedstvu - kaže Kacin dodajući kako ne misli da će, ako se rehabilitira Mihailović, Hrvatska Srbiji činiti probleme pri ulasku u EU.

- Eventualno odustajanje od Mihailovićeve rehabilitacije valja učiniti zbog građana Srbije i afirmacije europskih vrijednosti, a ne zbog moguće reakcije Zagreba ili bilo koje druge države - drži Jelko Kacin.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?