GRUDE

Južna zaobilaznica izgubila je smisao, prioritetnija sjeverna

grude
Tomislav Milićević
22.11.2010.
u 15:32

Sjeverna obilaznica u poćini Grude bi trebala biti dio magistralne ceste Mostar - Split

Južna zaobilaznica u općini Grude jedan je od projekata koji još uvijek, unatoč brojnim apelima građana, nije realiziran. Budući da je projekt napravljen prije mnogo godina, kada je i određena trasa kojom bi ista trebala prolaziti, prema mišljenju nekih građana, zaobilaznica je izgubila smisao. Naime, u međuvremenu je na mjestu gdje je projektom predviđen završetak zaobilaznice niklo nekoliko kuća, čak i tvornica... tako da bi se, ako se želi poštivati predviđeni projekt, izgrađeni objekti trebali rušiti, što, smatraju mještani, nema smisla.

Gradska ulica

Sličnog je mišljenja i predsjednik Općinskog vijeća Gruda Josip Šimić. Prema njegovu mišljenju, sadašnja trasa južne zaobilaznice mogla bi poslužiti za jednu gradsku ulicu, koja je Grudama također potrebna te bi se prava južna zaobilaznica trebala izgraditi još južnije, gdje nisu izgrađene kuće i ostali objekti. “Sad je pravo pitanje koliko taj projekt ima smisla.

Jer neće imati značenje koje bi imao da je napravljen kad je planirano, budući da bi tada i svi ovi objekti koji su izgrađeni posljednjih godina uz tu trasu pratili zaobilaznicu”, navodi Šimić. Ističe kako bi se obilaznica sada dala iskoristiti kao jedna gradska ulica, kojom bi se rasteretio promet kroz samo središte Gruda. Naglasio je da je prema njegovu mišljenju važnija sjeverna zaobilaznica koja bi povezala jedan dio prema Posušju, a drugi prema Širokom Brijegu i Mostaru. “Mnogo više transporta ide prema Posušju, Širokom Brijegu i Mostaru nego prema Ljubuškom, i na taj način bi se izmjestio teretni promet kroz središte.

Ta je dionica mnogo jeftinija, nema puno privatnog zemljišta, sjeverna obilaznica bi trebala biti dio magistralne ceste Mostar - Split”, navodi Šimić. Ističe kako će se kroz rad Općinskog vijeća skretati pozornost na izgradnju sjeverne zaobilaznice. “Kada je u pitanju ova zaobilaznica, tu bi prvo trebalo vršiti eksproprijaciju zemljišta, a tek onda započinjati radove da nam se ne bi dogodio slučaj kao i kod južne obilaznice“, navodi Šimić. Osim ovoga, uz južnu zaobilaznicu se od samog početka vežu problemi oko imovinskih odnosa.

Naime, Općina Grude još uvijek nije riješila zahtjeve 12 vlasnika zemljišta koja se nalaze na trasi na kojoj bi bila izgrađena zaobilaznica. Sa sedmero vlasnika zemljišta koja se nalaze uz trasu ili na trasi kojom bi južna zaobilaznica trebala proći je skoro postignut dogovor ili su napravljena rješenja o izuzimanju.

Prihvatljiv dogovor

Šimić je naglasio da načelnik općine treba aktivnije poraditi na rješavanju ovog problema ili, pak, zadužiti nekog čovjeka koji će se ispred Općine Grude ozbiljnije pozabaviti pregovorima s vlasnicima spornih zemljišta kako bi se konačno postigao dogovor prihvatljiv za sve strane priče.

Ključne riječi

Komentara 1

FY
Fuck you Mother Fucker
22:49 23.11.2010.

Cek da pogadjam, HDZ kadrovi pokupovali zemljiste juzno od Gruda, pa e ga sad preprodavati po vecoj lovi drzavi? Zakon o provjeri vlasnistva zemljista na trasi autoceste. Ispitati svaki slucaj gdje je vlasnik zemljista promijenjen od donosenja odluke kud cee trasa prolaziti do momenta kupovine od strane drzave. HDZ kadrovi se vec spremaju za ogromnu pljacku.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?