Afera Fimi media

Jurak blokirani računi, a Barišić i dalje prima 15.400 kuna plaće

barišić, jurak (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
24.11.2010.
u 07:30

Bivši šef Carine Mladen Barišić smijenjen je, no još je neraspoređen.

a Mladen Barišić prije je naveo u imovinskoj kartici, u vrijeme dok je obnašao dužnost ravnatelja Carinske uprave i državnog tajnika u Ministarstvu financija, da je vlasnik stana od 82 kvadrata vrijednoga 1,4 milijuna kuna, kupljenog hipotekarnim kreditom. Također posjeduje četiri godine star BMW 530 D od 350.000 kuna koji je također kupio na isti način. Dionice NK Hajduk vrijedne 10.000 kuna Barišić je pak prepisao na kćer Adrianu, a naveo je i da je član Nadzornog odbora tvrtke APIS IT još od kraja siječnja 2005. godine.

U svojoj je imovinskoj kartici također naveo da je njegova plaća državnog dužnosnika godišnje iznosila 200 tisuća neto, a da je od autorskih djelatnosti godišnje zarađivao još 29.150 kuna.

ONLINE ANKETA

Treba li priznanje osumnjičenicima smanjiti moguću kaznu? vecernji.hr

Osumnjičeni u istoj aferi koja je dobro uzdrmala državu, iz zatvora izašli isti dan, bliski su prijatelji i suradnici, šuška se i ljubavnici, no ipak su i dalje u neravnopravnom položaju. Tako bi se ukratko mogla opisati trenutačna situacija Nevenke Jurak, vlasnice marketinške agencije Fimi media, i Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine i rizničara HDZ-a. Iako je nekadašnji Sanaderov intimus u trenutku uhićenja potkraj rujna razriješen svih dužnosti koje je obnašao, prema zakonu još uvijek ima pravo primati plaću od 15.400 kuna, koliko mu je iznosila u Carini.

 

Nije predao novu karticu

No zanimljivo je da Barišić još uvijek nije od Vlade, ali ni HDZ-a, dobio pismenu obavijest o njegovu micanju s prijašnjih funkcija te da je zapravo – neraspoređen.

– Nijedan papir o razrješenju nije mu stigao u Remetinec – kazao je jučer Ante Madunić, odvjetnik bivšeg šefa Carine. Dodao je da će njegov klijent pokušati nastaviti raditi kako bi si osigurao buduću egzistenciju, no još nije poznato koje bi mu radno mjesto u Carini trebalo pripasti. Nakon izlaska iz zatvora, Barišić se odmara u svoja četiri zida te se polako privikava na novu ulogu djeda.

– Nemojte se ljutiti, ali ne mogu davati nikakve izjave – kazao nam je bivši šef Carine na pragu svoga luksuznog stana u Bužanovoj ulici. Iako više nije državni dužnosnik, Barišić još uvijek nije Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa predao dopunjenu imovinsku karticu, što je prema zakonu, 30 dana od prestanka obavljanja dužnosti, morao učiniti.

– Nije ju predao jer je odveden u zatvor. Sada kada je na slobodi, mora dostaviti dopunjenu imovinsku karticu. Dok je čovjek bio u zatvoru, ne možete očekivati da je dostavi – kazali su u Povjerenstvu napomenuvši kako očekuju da Barišić u razumnom roku pošalje karticu. Jednom od najbližih suradnika i prijatelja nekadašnjeg čelnika Vlade i HDZ-a, USKOK nije zatražio blokadu imovine iako je osumnjičen da je šef zločinačke mreže koja je iz državnih tvrtki, ministarstava i agencija izvlačila izdašne novčane svote navodno za račun vladajućeg HDZ-a za Sanaderova mandata.

Fimi mediji su pak još u kolovozu blokirani depozitni, dva žiroračuna te još dva žiroračuna tvrtke Ani-Lon Anite Lončar Papeš, poslovne suradnice Jurakove, uhićene također zbog spomenute afere. Vlasnica Fimi medije zbog toga je trenutačno bez posla, ali i ikakvih prihoda.

A do prošle godine njezina je agencija zapošljavala dvadesetak ljudi te ostvarivala milijunske prihode kojima tvrtka zapravo i nije raspolagala. Istragom je utvrđeno, a i Jurakova je to priznala za jedne od nadopuna svoga iskaza pred istražiteljima USKOK-a, da je novac predavala Barišiću, a tek manji dio zadržavala za sebe. Jurakovu jučer nismo zatekli kod kuće. Vrata njezine obiteljske kuće u Šćitarjevskoj ulici otvorio nam je njezin otac, no nije bio raspoložen za razgovor. Za razliku njega, susjedi Jurakovih bili su ipak razgovorljiviji.

 

Postali su nevažni

– Posljednjih pet godina viđali smo Nevenku kako vozi skupe automobile, a i kuća, koja je u njezinu djetinjstvu bila drvena jednokatnica, postala je dvorac – kazali su susjedi vlasnice Fimi medije.

Koliko god Jurakova i Barišić bili u središtu medijske pozornosti, istražiteljima su, čini se, postali preko noći nevažni. Iako imaju njihova priznanja da su svjesno kršili zakon, trenutačno ih, doznajemo, zanimaju puno veće malverzacije od afere Fimi media. Zbog toga im je pozornost i usredotočena na HAC čiji su direktori prošli tjedan završili iza zatvorske brave zbog dodjele milijunskih poslova za promocijske usluge Jurakovoj.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije