Grude

Još dva mjeseca pritvora za braću Šimić Dolkić

Braća Šimić
18.05.2013.
u 11:29

Tužiteljstvo ovog puta ne želi ništa prepustiti slučaju

Sud BiH je odlučio da braća Mate i Blago Šimić, osumnjičeni za organizirani kriminal provedu još dva mjeseca u pritvoru. Kako saznaje Centar za istraživačko novinarstvo, Sud BiH je prihvatio prijedlog državnog Tužiteljstva da se braći iz Gruda produži pritvor za još dva mjeseca. Šimići su uhićeni u travnju ove godine zbog sumnje da su od 2008. godine rukovodili, odnosno bili dio organizirane skupine koja je krijumčarila drogu iz BiH u Hrvatsku. Oni su, prema saznanjima Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, planirali ubojstvo Zorana Galića, ravnatelja MUP-a ZHŽ-a. Odluka o produženju pritvora donesena je zbog postojanja mogućnosti bijega, ometanja istrage, utjecaja na svjedoke i ponavljanja ovog djela. Federalna uprava policije je 2007. godine na na Šimićevom autootpadu pronašla 87 ukradenih vozila, ali ga je Županijski sud u Širokom Brijegu oslobodio krivnje. CIN je objavio priču o policijskoj akciji “Meteor” koja je bila usmjerena protiv automafije na čijem čelu su bila braća Šimić. Policija je braću Šimić zajedno sa još osam suradnika uhitila krajem prošle godine.

Tom prilikom su na Šimićevom autootpadu u Grudama i na drugim lokacijama pronašli više od 30 automobila za koje postoji sumnja da su ukradeni, bjanko dokumente za vozila te 12 kilograma droge skunk, eksplozive i veću količinu drugog oružja. Dan poslije tog uhićenja svi su pušteni iz pritvora. Državni tužitelj Saša Sarajlić, koji je tada vodio akciju, odlučio je da neće saslušati osumnjičene niti će zatražiti određivanje pritvora, usprkos upozorenjima policije da Šimić sa slobode može ugroziti istragu, utjecati na svjedoke i uklanjati dokaze. Federalna uprava policije je zbog te odluke podnijela žalbu protiv tužitelja Sarajlića VSTV-u BiH. Sredinom travnja u predmet je uključen i tužitelj Dubravko Čampara, a Šimići su ponovo uhićeni, a ovaj put su završili u pritvoru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije