Filozofski fakultet

Jednopredmetni studij - strani jezici

Upis
23.06.2012.
u 13:57

Novinarstvo će se moći studirati s engleskim ili njemačkim jezikom

Studenti Filozofskog fakulteta u Mostaru u novoj će akademskoj godini studij stranih jezika, njemačkog i engleskog moći studirati i jednopredmetno, dok će se studij novinarstva moći studirati i dvopredmetno, kao i svaki drugi studij, najavila je u razgovoru za Fenu dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Slavica Juka.

Jednopredmetni studij

“U praksi smo uvidjeli potrebu, a to nam i Bolonja omogućava, da njemački i engleski budu i jednopredmetni, kao i da omogućimo studentima novinarstva kombinirati svoj studij s drugim studijima za koje imaju afiniteta. Tako će se novinarstvo moći studirati s engleskim, ili njemačkim jezikom, s filozofijom, povijesti ili s kroatistikom“, kazala je dekanica Juka. Pojasnila je kako će se uvođenjem dvopredmetnog studija novinarstva podići kompetencije studenata, jer, kako je kazala, tržište rada stavlja pred nas nove izazove. “Naš je cilj da, koliko je to moguće, odgovaramo, ne samo na zahtjeve tržišta rada, već i na interese naših budućih studenata“, kazala je Juka, dodajući kako je u tijeku i izrada elaborata o uspostavljanju još jednog doktorskog studija na Filozofskom fakultetu, a riječ je doktorskom studiju informacijskih znanosti.

Upis na fakultet

Govoreći o upisu studenata na Filozofski fakultet u Mostaru, dekanica je kazala kako je za novu akademsku godinu predviđen upis 845 studenata na preddiplomskim studijima te 325 na diplomskim studijima. “Trenutačno na Filozofskom fakultetu u Mostaru, računajući i dislocirane odjele u Kiseljaku i Orašju, ima oko 5000 studenata. Devedeset različitih programa realizira se kroz 13 studija na preddiplomskim i diplomskim, kao na poslijediplomskim i doktorskim studijima, a i kroz studij cjeloživotnog obrazovanja“, kazala je dekanica Juka, napomenuvši kako će cijena studiranja na Filozofskom fakultetu biti ista kao i protekle godine.

“Mislim da se podizanjem cijene studiranja ne rješava problem financiranja fakulteta. Pravi je odgovor u razvoju, i u tom smislu naš je motiv otvaranje i nuđenje novih studijskih programa. Također, aktivno sudjelujemo u različitim domaćim i međunarodnim projektima i to su sve naši pokušaji kako bismo prevladali ovu ekonomsku situaciju, ali i ostvarili svoju akademsku zadaću“, pojasnila je Juka. Kada je u pitanju financiranje Sveučilišta, Juka je kazala kako obrazovni sustavi dijele sudbinu sredine u kojoj žive.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?