IZBOR

Jednoglasna potpora Tadiću, Čoviću i Tihiću u Domu naroda

dom
VL FOTO
10.06.2011.
u 11:03

Za mnoge je predstavljalo iznenađenje što oko izbora hrvatskog člana kolegija nije bilo prijepora između dva HDZ-a i platformaša

Izborom Ognjena Tadića za predsjedatelja, a Dragana Čovića i Sulejmana Tihića za zamjenike predsjedatelja, te formiranjem sva tri kluba naroda, u Sarajevu je jučer konačno konstituiran Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon osam mjeseci

Time je nakon više od osam mjeseci od održavanja izbora okončano formiranje zakonodavne vlasti na državnoj razini. Iako dogovor o parlamentarnoj većini još ne postoji, jučerašnji izbor čelnika Doma naroda protekao je vrlo glatko. Tadić, Čović i Tihić izabrani su jednoglasno, glasovima svih 15 izaslanika u gornjem domu državnog Parlamenta. Za mnoge je predstavljalo iznenađenje što oko izbora hrvatskog člana kolegija Doma naroda nije bilo prijepora između dva HDZ-a i platformaša.

Svi su podržali izbora Dragana Čovića, a izaslanik Krunoslav Vrdoljak koji dolazi iz SDP-a objasnio je da je njegova stranka podržala Čovića da bi relaksirala situaciju u Bosni i Hercegovini.

- U kontaktima s rukovodstvom moje stranke, odlučili smo podržati Čovića čisto u smislu relaksiranja stanja i u hrvatskom puku. Podršku Čoviću treba shvatiti kao pokušaj određenih ustupaka, kazao je Vrdoljak dodavši da su platformaši predlagali da se ovo pitanje veže uz izbor Vijeća ministara.

Tadić je nakon preuzimanja dužnosti predsjedatelja kazao da na jučerašnjem zasjedanju nije uspio niti jedan pojedinac, klub ili stranka, nego Daytonski sporazum.

Čović je zahvalio na izboru i izrazio nadu da će Dom naroda raditi na dobrobit svih naroda u Bosni i Hercegovini.

Čestitke je uputio i Sulejman Tihić koji je izrazio očekivanje da će nakon uspješnog konstituiranja zakonodavne vlasti, to vrlo brzo biti urađeno i kad je riječ o izvršnoj vlasti.

Klubovi naroda

Na jučerašnjoj sjednici su konstituirani i klubovi srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda. Za predsjednika Kluba srpskog naroda izabran je Staša Košarac, a za njegova zamjenika Dragutin Rodić.

Predsjednica Kluba hrvatskog naroda je Borjana Krišto, a njezin zamjenik Josip Merdžo. Predsjednik Kluba bošnjačkog naroda je Halid Genjac, a njegov zamjenik Hasan Bećirović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?