Razgovor

Jedino rješenje za brz rasplet krize u FBiH je reakcija OHR-a

Ivo Tadić
04.03.2013.
u 09:19

Dok naroda FBIH postao je mjesto gdje SDA, zahvaljujući većini u Klubu Bošnjaka, može blokirati svaku odluku pa i onu koja se tiče rekonstrukcije Vlade FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH postao je mjesto gdje SDA, zahvaljujući većini u Klubu Bošnjaka, može blokirati svaku odluku pa i onu koja se tiče rekonstrukcije Vlade FBiH. Predsjednik Kluba Hrvata Ivo Tadić za Večernji list navodi da smatra da je očita zloupotreba mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa u ovom domu, kao i ustavnih ovlasti koje ima predsjednik Federacije. Smatra kako je jedino rješenje za brz rasplet krize vlasti u Federaciji reakcija Ureda visokog predstavnika (OHR).

Kako komentirate ponašanje predsjednika Federacije BiH vezano uz opstrukciju smjene Vlade, a potom i izbor sudaca Ustavnog suda?

-Potpuna je blokada vlasti unutar Federacije i politički ambijent je doista zabrinjavajući. Mi smo na prošloj sjednici izglasali nepovjerenje Vladi. Vi znate da je cijelo sadašnje rukovodstvo FBiH izabrano mimo volje hrvatskog naroda, a na prošloj sjednici od 17 članova Kluba Hrvata samo je jedan bio suzdržan, dok su svi ostali bili za izglasavanje nepovjerenja. Dakle, mora se uvažavati stav Kluba Hrvata. Ovo odugovlačenje je samo dobivanje na vremenu kako bi se što duže ostalo na pozicijama. Ja u ovom trenutku ne vidim kako drugačije izaći iz ovog kruga, osim reakcije Ureda visokog predstavnika. Samo u tim okolnostima mi bismo u relativno kratkom roku uspjeli formirati novu vlast.

Može li ovakav status quo, kada je u pitanju vlast u FBiH, ostati do sljedećih općih izbora?

-Mislim da se i to može dogoditi. Imajući u vidu da se radi o Bosni i Hercegovini, ništa nije nemoguće.

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?