DOGOVOR HDZ-SDA

Jedan narod neće drugome birati člana Predsjedništva

covic
27.09.2013.
u 08:41

Za konačan dogovor bh. lidera o provedbi presude ‘Sejdić i Finci’ ostalo je još svega nekoliko dana. Bez dogovora u FBiH, uslijedit će crni scenarij

SDA i HDZ BiH postigli su jučer načelni dogovor o suradnji stranaka. Naime, u Sarajevu je jučer održan sastanak između šireg izaslanstva SDA i HDZ-a BiH. Sastanak je ispred SDA predvodio Bakir Izetbegović, a ispred HDZ-a BiH Dragan Čović. Predsjednik SDA Sulejman Tihić je zbog bolesti spriječen da nazoči ovom sastanku. Prije sastanka je Bakir Izetbegović Draganu Čoviću darovao umjetničku sliku s motivima starog Sarajeva.

Uručujući mu sliku kazao je da su to povijesni motivi za, nada se, povijesni dogovor. Dogovor je i postignut, i to oko više vrlo važnih pitanja. Kada je u pitanju ključni problem provedba presude ‘Sejdić i Finci’, postignuta je suglasnost o ključnim principima koje je izložio Izetbegović. Ti principi uključuju da jedan narod neće birati drugom člana Predsjedništva BiH, da je Federacija BiH jedna izborna jedinica, a da će se zastupljenost oba naroda pokušati osigurati kroz dva izborna područja približno jednake veličine i multietničkog sastava. Izetbegović kaže da bi svako od dva izborna područja davalo po jednog člana Predsjedništva, s tim što bi bili birani s jedinstvene liste. Pritom je istaknuo da kandidati ne moraju biti s područja koje ih je izabralo. Izetbegović i Čović su izrazili nadu da se u idućim danima na ovim principima može postići rješenje i s drugim strankama.

Postignut je dogovor i oko ustroja vlasti u SBŽ i HNŽ, nacionalna rotacija u Brčko Distriktu, a usuglašeni su i stavovi o vojnoj imovini, te upućen zajednički poziv svim građanima da se odazovu na popis. Čović je kazao kako je optimističan da će se i ovim dogovorom napraviti iskorak za Bruxelles. I on je iznio detalje dogovora s jučerašnjeg sastanka, posebice vezanih uz presudu ‘Sejdić i Finci’. -Razgovori stranačkih izaslanstava HDZ-a BiH i SDA jedan su od posljednjih pokušaja da bosanskohercegovački lideri ipak do sastanka s dužnosnicima Europske unije u Bruxellesu 1. listopada postignu suglasnost o konkretnoj provedbi presude Europskog suda za ljudska prava. Vremena je malo i ako u Bruxellesu ne bude prezentiran bilo kakav dogovor izvjesno je da će europski put BiH na duže vrijeme biti blokiran te da će se cijela zemlja naći u svojevrsnoj izolaciji. BiH polako ulazi u predizbornu kampanju tijekom koje je nerealno očekivati bilo kakav ozbiljniji dogovor, a posebno onaj koji iziskuje dvotrećinsku većinu u Parlamentu BiH. Slično je i s ostalim otvorenim pitanjima na domaćoj političkoj sceni. No, bilateralni razgovori stranaka, uključujući i ove između HDZ-a BiH i SDA predstavlja i stvaranje osnove za buduću suradnju, jer se približavanjem stavova o nekim pitanjima otvara prostor za partnerstvo nakon izbora iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?