Rastrošnost

Jedan član komisije troši i pet prosječnih mirovina

Federacija
22.10.2013.
u 09:40

Samo za rad u komisijama potrošili su u 2012. više od 1,9 milijuna maraka

Za unajmljivanje poslovnih prostora u kojima je smještena nekolicina ministarstava prošle godine je potrošeno 6,624.569 KM iako su se mogle napraviti velike uštede. Za plaćeni materijal i usluge potrošeno je 66,748.127 KM i tu su se, prema izvješćima revizora, mogle napraviti značajne uštede.

Samo na naknade za rad u stručnim komisijama i drugim radnim tijelima prošle godine u neto iznosu potrošeno je 1,947.972 KM. Velike uštede su se mogle napraviti na smanjenju isplate troškova za rad po ugovoru o djelu, da su se za neke poslove u institucijama vlasti FBiH više angažirali stalni zaposlenici, a ne dovodili novi ljudi. Samo naknade na osnovi ugovora o djelu lani su iskazane u neto iznosu od 3,399.416 KM, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za 358.107 KM. Na bruto plaće i naknade troškova više od 7000 zaposlenih u institucijama Federacija BiH potrošilo je 204,206.225 KM. Za putne troškove prošle godine je otišlo 2,802.603, a za telefonske račune i poštanske usluge tih istih institucija dano je 4,074.691 milijun KM. Kada se ovom pridodaju posve nepotrebni troškovi kupnje, obnove objekata, na koje nisu imali vlasnička prava poput Vile odmor na jadranskom odmaralištu Trpanj ili obnove zgrade federalnog Parlamenta, zgrade Geodetskog zavoda, Vlada Federacije BiH mogla je napraviti uštede koje bi bile dovoljne za dugoročno punjenje proračuna iz kojeg bi se iduće godine Mirovinskom fondu FBiH isplaćivale za pet posto uvećane mirovine.

Umjesto toga, vlast u Federaciji BiH odlučila se na novu akciju prikupljanja nedostajućeg iznosa novca od gospodarskih subjekata. Cijela akcija čiji je cilj uvođenje reda oko uplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, rješavanja rada na crno, uvođenje više reda u izdavanje fiskalnog računa, imala bi smisla da se i unutar vlasti institucije koja kroji zakone radi transparentno i zakonito.

U zaključku Ureda za reviziju rada federalnih institucija traži se od Vlade Federacije BiH i Ministarstva financija “poduzimanje aktivnosti na dosljednoj provedbi strategije javne unutarnje financijske kontrole u FBiH, kao i Zakona o internoj reviziji u javnom sektoru FBiH u dijelu uspostave funkcionalne središnje harmonizacijske jedinice, interne revizije u okviru proračunskih korisnika i donošenja podzakonskih akata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?