Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Javna potrošnja i nameti “guše” gospodarstvo, poticaji nedovoljni

Za potporu gospodarstvu u krizi izdvaja se više od 150 milijuna KM, ali očito je da utrošak ne daje rezultate
21. travnja 2010. u 10:12 0 komentara 5 prikaza
burza
Foto: VL PHOTO

Poslodavci u FBiH nezadovoljni su mjerama koje mjerodavne vlasti poduzimaju na suzbijanju posljedica svjetske ekonomske krize. Iako je ranije s federalnom vladom dogovoreno održavanje redovnih mjesečnih sastanaka o najaktualnijim problemima koji trebaju doprinijeti njihovom rješavanju, poslodavci suradnjom nisu zadovoljni. Baš kao što nisu zadovoljni ni radom Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju Federacije BiH, jer Vlada u Parlament šalje važne zakonske prijedloge bez konzultacija sa sindikatima i poslodavcima.

Ojačati uloge

Zato poslodavci predlažu novi zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću, koji će ojačati ulogu ovog tijela u kojem uz predstavnike Vlade sjede i predstavnici poslodavaca i sindikata. Potpredsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Mladen Pandurević najavio je jučer i novi pritisak na vlasti kako bi stvorile pogodan poslovni ambijent. Svoje zahtjeve i protukrizne mjere poslodavci će prezentirati na skupštini 27. travnja. -Inzistirat ćemo na smanjenju javne potrošnje i doprinosa radi rasterećenja poslodavaca i na smanjenju različitih parafiskalnih opterećenja. Posebno ćemo tražiti da se vlade i nadležne inspekcije pozabave suzbijanjem sive ekonomije, naročito rada na crno, dodao je Pandurević. Bh. gospodarstvenici vrlo su pesimistični kada je u pitanju ekonomski oporavak i razvoj gospodarske situacije u ovoj godini. Upozoravaju da je do kraja godine realno očekivati smanjenje opsega proizvodnje bh. kompanija i do 50 posto, te velik pad opsega zaposlenosti, izvoza i ukupnog privređivanja.

Za poticaj razvoja poduzetništva i obrta godišnje federalna Vlada izdvaja 11 milijuna KM. Od tog iznosa, šest milijuna se usmjerava se kreditne poticaje gospodarstvu. S druge strane, porezna i druga opterećenja poslodavaca ostala su nepromijenjena.

Državni poticaji

Država i entiteti imaju i zakonski ustanovljene poticaje za gospodarstvo, poduzetnike i proizvođače kako bi im pomogli u održavanju proizvodnje i očuvanju radnih mjesta u vrijeme recesije. Za potporu gospodarstvu u krizi država i entiteti izdvajaju više od 150 milijuna KM, ali očito je da utrošak tih sredstava ne daje željene rezultate.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.