obljetnica tragedije

Japanska vlada ignorirala upozorenje o Fukushimi

yukio edano
Foto: AFP/PIXSELL
1/9
11.03.2012.
u 11:30

Točno godinu dana nakon katastrofalnog potresa i tsunamija, izlaze novi detalji o nuklearki

Točno godinu dana od potresa i tsunamija u Japanu, u kojem je poginulo 19 tisuća ljudi, otkriveno je kako je japanska vlada odmah nakon katastrofe upozorena da nuklearnoj elektrani Fukushima prijeti opasnost od taljenja jezgre. No upozorenje u prvi tren nisu shvatili ozbiljno. Evakuacija je provedena tek sljedeći dan, i to prvo u krugu od 10 kilometara, a naknadno je odlučeno da to bude 20 kilometara. Svoje domove morali su napustiti deseci tisuća stanovnika.

>>Japan se prisjeća tragedije u kojoj je stradalo više od 19 tisuća ljudi

Samo četiri sata nakon udara, otkrivaju vladini dokumenti, na sastanku ministara neimenovana je osoba kazala: “Bude li temperatura jezgre rasla i nakon osam sati, moguće je probijanje zaštite.” Nuklearka Fukushima Daiichi, smještena 200-tinjak kilometara sjeveroistočno od Tokija, pretrpjela je štetu od tsunamija – koji je usmrtio 19 tisuća ljudi – u prvom redu zato što joj je prekinut dovod energije.

Iako su japanske vlasti dugo opovrgavale da su odmah bile upozorene na opasnost te da su o mogućim problemima doznale tek nakon nekoliko tjedana, nakon što su dokumenti u petak izašli u javnost, Yukio Edano, tadašnji šef vladina kabineta, a sadašnji ministar ekonomije, potvrdio je njihovu autentičnost te poslao poruku da “najponiznije prima kritike zato što nije mogao na vrijeme izvijestiti javnost o opasnosti”. Japanci su, inače, cijelo vrijeme sumnjali da im vlasti nešto skrivaju.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?