KRŠE USTAV FBIH

Jaganjac, Zvizdić ili Nikšić morali bi podnijeti ostavku

\'izbori\'
Arhiva VL
06.06.2011.
u 08:37

Nastavit će se 12-godišnje kršenje Ustava FBiH koje nije spriječila domaća, ali ni strana uprava

I aktualni saziv vlasti u Federaciji BiH bit će neustavan, no međunarodna zajednica zasigurno neće reagirati kako bi se otklonile pravne nedoumice, što je učinila prigodom arbitražne suspenzije odluke Središnjeg izbornog povjerenstva koja je izbor predsjednika i nove Vlade ocijenila nelegalnim.

Konstitutivnost naroda

Ne radi se, naime, čak ni o prijeporu je li sve zakonito izabrano, može li nepopunjeni Dom naroda donositi odluke, kao niti o matematici koja se protivi davno naučenim lekcijama da među Hrvatima trećina od 17 Hrvata u Domu naroda može biti pet izaslanika, nego zapravo o činjenici da se krši odredba o distribuciji ključnih funkcija. Upravo je ove izmjene Ustava nametnuo austrijski diplomat Wolfgang Petritsch, sunarodnjak Valentina Inzka, tražeći da se primjenom konstitutivnosti naroda omogući jednak broj funkcija za Hrvate, Srbe i Bošnjake. U papirnatoj konstitutivnosti tako je Petritsch predvidio da predsjednik Vlade i zamjenici premijera Vlade ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda. Jednako tako od šest ključnih pozicija ‘najviše dvije se mogu popuniti predstavnici iz reda jednog konstitutivnog naroda’.

Izigrana upozorenja

Radi se o pozicijama premijera, predsjedatelja Zastupničkog doma, predsjedatelja Doma naroda, predsjednika Vrhovnog suda, predsjednika Ustavnog suda te federalnog tužitelja. Potvrdio je to i bivši predsjednik Ustavnog suda Federacije BiH Mirko Bošković.

- Dva prošla mandata raspodjela šest funkcija bila je protuustavna. U osam godina tri funkcije od šest pokrivali su Bošnjaci - premijera, predsjedatelja Zastupničkog doma i predsjednika Vrhovnog suda, a druga dva naroda i ostali popunjavali su tri funkcije. Konkretno, Hrvati su popunjavali dvije - predsjedatelja Doma naroda i predsjednika Ustavnog suda, a Srbi jednu funkciju - glavnog federalnog tužitelja”, rekao je Bošković. Unatoč njegovim upozorenjima upravo se takva vlast ponovno ustrojila i to po nalogu Ureda visokog predstavnika u BiH pa ponovo Bošnjacima pripada pozicija premijera, predsjednika Vrhovnog suda i Parlamenta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?