suša

Jablaničko jezero kao Sahara: Iz zemlje viri i potopljeno groblje

\'The 70-year-old Sunken cemetery is seen after the Jablanicko lake dried up near Jablanica February 1, 2012. The dams on the Neretva river near the lake feed a system that normally produces an averag
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
17.03.2012.
u 09:30

Pod vodom 60 godina: Na dnu suhog jezera leže brodice i ostaci potopljenih sela

Nakon šezdesetak godina, iz sušom raspuknute gline provirili su bijeli nadgrobni spomenici muslimanskoga groblja. Između pravilno raspoređenih kamenih nadgrobnih spomenika, koji su ovih dana izronili sa sušnog dna Jablaničkog jezera, danas stoje uglavljene brodice i ljudi kojima je priroda otkrila više od 60 godina vodom skriveni svijet.

Među njima su i novinari i fotoreporteri poznate svjetske novinske agencije Reuters kojima je saharski pejzaž Jablaničkog jezera poslužio za veliku novinsku priču. Za razliku od Ramiza Memidzana (66) koji je u vrijeme gradnje hidroakumulacije u Jablanici i plavljenja groblja bio dječak i koji danas s oduševljenjem može promatrati toliko godina skrivani svijet, u Elektroprivredi BiH ne kriju očaj zbog neočekivane suše nakon obilnih snježnih padalina.

Memidzan kaže da je bio dječak kada je posljednji put, 1950. godine, vidio selo u kojemu je rođen, prije gradnje brane i stvaranja Jablaničkog jezera, potom preplavljeno s 30 metara vode. Ove godine može vidjeti i kamene grobove svojih predaka čije je ostatke otkrila najveća suša u posljednjih četrdesetak godina. U Elektroprivredi BiH, u čijem je vlasništvu akumulacijsko jezero u Jablanici, zbog tog neobičnog pustinjskog prizora bilježe svaki dan goleme financijske gubitke.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 2

BU
Buranglez
22:31 17.03.2012.

brisi brisi majmune

BU
Buranglez
18:40 19.03.2012.

mozda bi bilo dobro da ste pitali ramiza memidžna koliko je opljacko kuca u susjednom hrvatskom selu zna on koje on i njegovi susjedi to je bilo prije 19 g moze se sjetiti a jezero je davno napravljeno bio jee mali pa nije ni čudo sto se nesjeća

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?