pusić u bruxellesu

Izvor iz EK: Ljubljanska banka ne može biti uvjet za EU

'Croatia\'s Foreign Minister Vesna Pusic attends a meeting of EU Foreign Ministers at the EU Council headquarters in Brussels July 23, 2012. REUTERS/Laurent Dubrule (BELGIUM  - Tags: POLITICS BUSINESS
'LAURENT DUBRULE'
24.07.2012.
u 08:00

Nitko u Europi nije sretan kad vidi da se bilateralni problemi postavljaju kao prepreka zajedničkom interesu Unije

Ministri vanjskih poslova EU okupili su se jučer u Bruxellesu na sastanku kojim su dominirali Sirija, Sudan i slična sigurnosna pitanja iz europskog susjedstva, ali neočekivano su se, barem pred novinarima, pozabavili još jednim problemom koji počinje slovom "s": Slovenijom.

Slovenska prijetnja usporavanja ratifikacije članstva Hrvatske u EU nije bila tema Vijeća ministara vanjskih poslova, ali dok su novinari sve druge ministre bombardirali pitanjima o Siriji, hrvatsku ministricu Vesnu Pusić i slovenskog Karla Erjaveca ispitivali su samo o jednome: hoće li Slovenija zbog Ljubljanske banke zaista zaustaviti proširenje EU? Izvor iz Europske komisije izjavio je za Večernji list kako "nitko u EU nije sretan kad vidi da se bilateralni problemi postavljaju kao prepreka zajedničkom interesu EU".

Dovršena na vrijeme

– Sigurno ćemo u svakoj budućoj prilici podsjetiti Sloveniju da takvo ponašanje nije u duhu EU – dodao je taj izvor koji je želio ostati anoniman jer raspravlja o osjetljivim diplomatskim odnosima. Ministri drugih zemalja koje smo jučer u Bruxellesu pitali o Sloveniji i Ljubljanskoj banci slažu se da je to problem koji ne može zaustaviti planirani ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja sljedeće godine.  

– Oko tog pitanja dvije zemlje trebaju nastaviti tražiti rješenje i kompromis, ali ne mislim da bi to pitanje trebalo biti razlog za odgodu ratifikacije hrvatskog članstva u EU. I uvjeren sam da vas to neće blokirati, Hrvatska će ući u EU kako je i planirano –  rekao je za Večernji list njemački državni tajnik Michael Georg Link.

– Znam da postoji problem s Ljubljanskom bankom, ali ne treba ga miješati s procesom ratifikacije. Siguran sam da s ratifikacijom neće biti problema – rekao nam je austrijski vicekancelar Spindelegger. Za Europsku komisiju problem oko Ljubljanske banke je bilateralno pitanje, izjavio je glasnogovornik Komisije Peter Stano.

– To treba riješiti na bilateralnoj razini ili pod okriljem Banke za međunarodna poravnavanja u Baselu. A kada je riječ o ratifikaciji, uime Komisije mogu reći da se nadamo da će sve biti dovršeno na vrijeme, do 1. srpnja sljedeće godine – rekao je Stano.

Sporno Poglavlje 4

Slovenski ministar vanjskih poslova ponovio je u Bruxellesu da pitanje Ljubljanske banke treba rješavati u sklopu sukcesije te da se Hrvatska na to obvezala dogovorom između bivših premijera Pahor i Kosor. Erjavec želi da hrvatska Vlada povuče punomoć temeljem koje su pred hrvatskim sudovima podnesene tužbe protiv Ljubljanske banke. Nakon što se to dogodi, rekao je Erjavec, "već sutra možemo početi proces ratifikacije u slovenskom parlamentu".

Hrvatska pozicija, koju je i jučer u Bruxellesu ponovila ministrica Pusić, je da pitanje Ljubljanske banke treba odvojiti od europskog partnerstva Hrvatske i Slovenije. - Nije primjereno govoriti o ikakvoj blokadi. Ne očekujem blokadu, očekujem da će naš ugovor biti ratificiran u svim zemljama članicama - rekla je Pusić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?