Kaos

Izvanredni izbori u BiH

Izbori
10.08.2012.
u 10:08

Nakon što su dvije godine mandata potrošene na jalove političke svađe, postalo je više nego jasno da je Bosni i Hercegovini potreban radikalan rez

Nepune dvije godine od posljednjih općih izbora prošle su skoro isključivo u konstituiranju i pokušaju rekonstrukcije vlasti. Nikakvih drugih aktivnosti pa samim tim ni rezultata nije bilo. Najnovija događaja oko zahtjeva za smjenu ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije potvrdili su da se u političkom ringu u BiH bore svi protiv svih, a u takvim situacijama, po pravilu, za rezultat dobivamo kaos.

Logično rješenje

Prijevremeni ili izvanredni izbori za sve razine vlasti u ovakvoj situaciji se nameću kao logično rješenje. Ustav i važeći zakoni takvu mogućnost predviđaju samo u iznimnim okolnostima, odnosno u slučaju raspuštanja pojedinih tijela vlasti. Eventualna odgoda već raspisanih lokalnih izbora i njihovo spajanje s prijevremenim općim izborima je također teško izvodljivo, jer nema zakonskog uporišta da se odgode već raspisani lokalni izbori. Stoga je jasno da bismo prijevremene izbore za sve razine vlasti mogli imati samo ako međunarodna zajednica odluči tako i iskoristi mehanizme koji stoje na raspolaganju njezinom visokom predstavniku u BiH. Valentin Inzko za sada ne spominje takvu mogućnost, a iz njegovog ureda kažu kako “to nije pitanje za OHR“. Ipak, sve više domaćih političkih subjekata u prijevremenim izborima vide izlaz iz agonije u kojoj se zemlja nalazi. Do sada je izgledalo kako bi bilo dovoljno raspisati prijevremene izbore samo u FBiH, ali zadnji sukob na relaciji SNSD-SDP pokazuje da je i na državnoj razini potreban radikalan rez.

Stabilna vladavina

Neupitna vlast, barem na prvi pogled, postoji samo na razini RS-a, iako socijalno i ekonomsko stanje ne jamči stabilnu vladavinu SNSD-ove vlade. Bez obzira kako sliku u javnosti pokušali uljepšati premijeri Vjekoslav Bevanda i Nermin Nikšić, činjenice govore da državna i federalna vlada vrlo teško funkcioniraju u sadašnjem ambijentu. Pokrenuta je pa blokirana smjena pojedinih ministara u obje vlade, na njihovim sjednicama donose se uglavnom formalne odluke, dok se sva “škakljiva“ pitanja ostavljaju po strani.

Bilo bi pogubno ako i iduće dvije godine provedemo u konstrukcijama i rekonstrukcijama vlasti, jer je već sada jasno da prolazimo kroz najgori izborni mandat u poslijeratnoj BiH. Za to vrijeme nam prolaze svi vlakovi, uključujući i onaj glavni – europski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?