Dom naroda

Izmjene Zakona o komunikacijama, deblokada imenovanja u RAK

Dom naroda
05.12.2012.
u 09:14

U izmjenama se navodi da 
Vijeće Agencije ima sedam članova koje imenuje Parlament

Izaslanici u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su jučer predložene izmjene i dopune Zakona o komunikacijama, čime se deblokira proces imenovanja novih članova Vijeća Regulacijske agencije za komunikacije (RAK). U izmjenama se navodi da Vijeće Agencije ima sedam članova koje imenuje Parlamentarna skupština BiH na period od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog ponovnog imenovanja. Jednom od odredaba predloženog zakona predviđa se da Parlamentarna skupština BiH u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, na prijedlog Vijeća ministara BiH osniva ‘ad hoc’ povjerenstvo za provedbu postupka imenovanja Vijeća agencije koju čini isti broj predstavnika vladinog i nevladinog sektora, koja objavljuje javni natječaj i nakon provedene procedure utvrđuje listu od 14 najuspješnijih kandidata i dostavlja je Vijeću ministara BiH, koje potom upućuje konačni prijedlog Parlamentu. Srpski izaslanici su predložili, a većina ostalih izaslanika prihvatili, da se ubrza procedura usvajanja ovog zakona, i to prvenstveno zbog provedbe dogovora „šestorke“ koji se tiču imenovanja u RAK-u. Upozorili su i na činjenicu da je članovima Vijeća RAK-a i ravnatelju ove agencije mandat istekao još 2009. godine. S druge strane, izaslanici iz SDA tvrdili su da su zakonske izmjene neprecizne i da će stvoriti nove probleme.  
Dom naroda je jučer po žurnom postupku usvojio izmjene i dopune Zakona o administrativnim pristojbama, kojima će se omogućiti porast prihoda za proračun institucija BiH za oko 10 milijuna KM, što je planirano i u prijedlogu proračuna. Izaslanici iz SDA su se usprotivili i ovim zakonskim izmjenama, jer smatraju da je prethodno trebalo obaviti stručnu analizu i javnu raspravu. Ipak, SDA jučer nije koristila mogućnost blokade donošenja odluka.

Sjednica Doma naroda Parlamenta je prekinuta i bit će nastavljena u četvrtak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?