WIKILEAKS

Izmjene Ustava po ustroju državne vlasti

butmir
VL FOTO
03.07.2011.
u 10:42

Amerikanci odgovorili Španjolce da ne održe konferenciju nakon propalog butmirskog procesa. ‘Džoker’ je Lagumdžija za pokušaj dogovora o Ustavu

Američka administracija nagovorila je španjolsku administraciju da odgodi inicijativu o reformama Ustava u Bosni i Hercegovini za vrijeme njihova predsjedanja Europskom unijom i cijeli je proces pomaknut za razdoblje poslije izbora u ovoj zemlji, navodi se u još jednoj tajnoj depeši američke administracije objavljene na stranicama WikiLeaksa. Tadašnji pomoćnik američke državne tajnice James Steinberg razgovarao je u State Departmentu u Washingtionu 14. prosinca 2009. s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Miguelom Moratinosom o održavanju posredničke konferencije koja bi bila nastavak butmirskog procesa za BiH čiji je sadržaj teksta bio katastrofalno loš prijedlog za Hrvate u BiH.

Blagoslov SAD-a

Moratinos je, kako su pribilježili službenici iz State Departmenta o sadržaju razgovora, ‘zatražio blagoslov’ Sjedinjenih Država za održavanje takve konferencije u prvoj polovici prošle godine u Madridu, na što ga je Steinberg ‘ohladio’ kako postoje velika mimoilaženja oko sadržaja ponuđenog teksta ustavnih promjena u Butmiru. “Moratinos je zatražio blagoslov Sjedinjenih Država za svoj plan kako bi pomaknuo lidere iz BiH u Madrid tijekom veljače. Zamjenik državne tajnice savjetovao je, međutim, da bi bilo mnogo produktivnije za lidere iz BiH da raspravljaju o rezoluciji u Sarajevu”, navodi se u zabilješkama iz razgovora u State Departmentu.

Kao ključni razlog protivljenja preuranjenim konferencijama političara naveo je protivljenje domaćih političara ranijim dokumentima među kojima je i miljenik međunarodne uprave, bošnjački lider Zlatko Lagumdžija. “Pomoćnik državne tajnice je upozorio i kako su stranke bile jako udaljene u svojim pozicijama na butmirski tekst pa bi se preranim uguravanjem da budu zajedno riskiralo isticanje njihovih razlika”, navodi se u dokumentu koji je objavio WikiLeaks.

Odgoda

Zato je pozvao Moratinosa da prije nego održi konferenciju na koju bi, uz domaće političare, bili pozvani i dužnosnici iz regije, osigura približavanje političkih stajališta.

- Sastanak na visokoj razini izvan regije koji bi propao riskirao bi općenito potkopavanje reformi. Ako se stranke ne mogu dogovoriti o trenutačnom tekstu početkom 2010., bilo bi dobro ostaviti sadržajni paket na stolu s kojim ponovno mogu razgovarati nakon listopadskih izbora, poručio je zamjenik državne tajnice. Pri tome je američki diplomat otkrio kako su Haris Silajdžić, Milorad Dodik i 
Zlatko Lagumdžija odbacili tekst iz Butmira.

Unatoč svemu, Sjedinjene Američke Države su preporučile Moratinosu da tipuje na Lagumdžiju kako bi ga razuvjerili oko sadržaja dokumenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?