UPOZORENJE

Izlasci na sunce opasni po život! BiH pogađa novi toplinski udar!

vrućina, rashlađivanje (1)
Marko Mrkonjić/Pixsell
24.08.2012.
u 09:17

Vrhunac vrućina može se očekivati danas, u subotu i nedjelju, nakon čega bi trebalo doći do blagog osvježenja

Meteoalarm s oznakom “crveno” uključen je za cijelo područje BiH, dok Balkan ovih dana pogađa čak četvrti toplinski udar. Riječ je o fenomenu koji se događa izuzetno rijetko, prema nekim procjenama, tek jednom u 100 godina. Na stranicama hidrometeoroloških zavoda Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine navodi se da je vrijeme izuzetno opasno, te da se vrhunac vrućina može očekivati danas, u subotu i nedjelju, nakon čega bi trebalo doći do blagog osvježenja.

Visoke temperature

U upozorenju se navodi da će se temperatura penjati i do 40 stupnjeva. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području, i to u većini slučajeva s opasnošću po život. “Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete koje daju vaša državna tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere”, navodi se u upozorenju. Inače prema izvješću Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH jučer su u 14 sati izmjerene sljedeće temperature: Bjelašnica 21; Bugojno 31; Ivan Sedlo 32; Neum 33; Bihać, Sanski Most, Sokolac 34; Sarajevo 35; Gradačac, Livno, Srebrenica, Tuzla 36; Doboj, Trebinje, Goražde 37; Banja Luka, Bijeljina, Stolac 38; Mostar, Zvornik, Čapljina 39; Zenica 40. Padalina do kraja mjeseca neće biti. Prema mjesečnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, do kraja kolovoza očekuje nas sunčano i toplo vrijeme. Čak ni jutra neće biti svježa, jer živa u termometru neće padati ispod 20. podioka.

Olakšanje u rujnu

Olakšanje, kažu klimatolozi, dolazi nam u rujnu, kada se očekuje ugodno vrijeme, ali i znatno više padalina. Prva kiša mogla bi pasti već 3. rujna, a osvježenje stiže i polovinom mjeseca. Sjever i zapad primit će standardnu količinu padalina, dok će jača kiša padati u Hercegovini. Stručnjaci se slažu kako je ovo rekordna godina kada su u pitanju temperature, a najstariji građani BiH kažu kako ne pamte ovoliku vrućinu. Hercegovina već tri mjeseca gori, a temperature tijekom dana rijetko padaju ispod 35 Celzijeva stupnja. Hitne pomoći svakim danom bilježe sve veći broj intervencija. Uglavnom se radi o starijim osobama kojima se nikako ne preporučuje izlazak na sunce u periodu od 10 do 17 sati. Liječnici su još jednom upozorili građane da se pridržavaju uputa o ponašanju na vrućinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?