VAŽAN PROCES

Izjašnjavanjem treba potvrditi jasan identitet Hrvata u BiH

popis stanovništva, portal
Marijan Susenj/PIXSELL
01.10.2013.
u 08:43

Važno je da se Hrvati odazovu u što većem broju na popis koji počinje danas i traje do 15.10.

Popis stanovništva danas počinje u BiH. Kako je posljednji popis izvršen prije 22 godine, a u međuvremenu se dogodio rat, zbog velikog broja stradanja, prognanstva..., broj Hrvata katolika u BiH je prepolovljen. Stoga ne čude zadnjih dana brojni i dramatični apeli koji dolaze iz Katoličke crkve i hrvatskih političkih krugova, hrvatskih udruga, kako iz BiH tako i iz Hrvatske - Hrvati odazovite se na popis.

Izjašnjavanje Hrvata

Dakako, najviše se govori o identitetu, konkretno izjašnjavanju Hrvata na pitanja iz obrasca P1 24., 25. i 26. pitanje, a riječ je o nacionalnosti, vjeroispovijesti i materinskom jeziku. Dakle, riječ je o izjašnjavanju koje bi još jednom u povijesti BiH trebalo potvrditi jasan identitet Hrvata. Prvenstveno iz razloga, što je probni popis pokazao da se velik broj probno popisanih ne snalazi u iskazu svoga nacionalnog i vjerskog identiteta. A nekomu kao da je stalo do toga da bude nejasno. Što se nije uspjelo ratnom agresijom, daytonskom nepravednom tvorevinom, podjelom zemlje na dva politička entiteta, stalnim promjenama, „asimilacijom i emigracijom“, domaćim i međunarodnim sudom i svakovrsnim drugim političkim smicalicama, to se očekuje postići popisom da Hrvati ispadnu zanemariva manjina. To se ne smije dopustiti.

Moraju biti upućeni

Tako je ostavljena mogućnost da se na pitanja nacije i vjere (br. 24 i 25) ne treba izjašnjavati. Zato, na primjer, Hrvat, katolik u Hercegovini po nacionalnosti ne može biti Hercegovac, nego samo Hrvat kojemu je materinski jezik hrvatski, a po vjeroispovijesti ne može biti bilo koji vjernik, ili nevjernik nego samo katolik. To važi i za Hrvate koji žive na teritoriju Bosne, oni ne mogu biti Bosanci, nego Hrvati. Na to već duže upozoravaju i biskupi u BiH. Naime, biskupi Biskupske konferencije BiH pozvali su i zajedno i pojedinačno da se pristupi predstojećem popisu stanovništva. Biskupi podsjećaju sve vjernike, članove svojih biskupija, kako one u domovini tako one u inozemstvu da će od 1. do 15. listopada 2013. biti proveden opći popis stanovništva u BiH. Radi se o vrlo važnom događaju koji će svojim podacima, a posebice onim demografskim, ne samo ponuditi informacije o sadašnjem stanju, nego bi rezultati mogli uvjetovati budućnost društva BiH u cjelini, a time i hrvatskog naroda i Katoličke crkve u BiH. U vezi s tim pozivaju sve vjernike da na vrijeme priprave potrebne važeće osobne dokumente i da se odazovu na popis. Posebice one koji su izvan BiH da svojim bližnjim daju matični broj, ili osobne podatke kako bi se popisali u BiH i bili dio stanovništva, a ne iseljeništva. - Moralna je obveza svakog katolika javno i ponosno očitovati svoju vjersku pripadnost i uvijek se izjasniti katolikom, pa i na popisu stanovništva, jer je javno ispovijedanje vjere jedna od temeljnih obveza svakoga katoličkog vjernika. A časna je obveza čuvati i njegovati svoj narodni identitet, posebice u ovim vremenima u BiH gdje skoro svi katolici pripadaju hrvatskom narodu, stoji u poruci biskupa Biskupske konferencije BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?