IZMJENE ZAKONA

Izbornim zakonom ugradit će se odredbe i o Mostaru

Mostar
04.05.2013.
u 10:59

Posljednjih godina nije provedeno više presuda

Pred Parlamentom BiH uskoro će se naći izmjene Izbornoga zakona koje su izrađene u Ministarstvu pravosuđa BiH i u interresornoj skupini na temelju odluka Ustavnoga suda BiH koje do sada uopće nisu provedene.

Krivi put

Predsjednica hrvatskoga kluba u Domu naroda Parlamenta BiH Borjana Krišto ocijenila je da je to potrebno što prije provesti budući da su odluke Ustavnoga suda BiH duže vremena na čekanju. Postoji više odredbi koje je potrebno mijenjati u Izbornome zakonu, a jedna od njih tiče se i grada Mostara koja stoji neriješena čak dvije godine.

“Mi moramo ići s u izmjene Izbornog zakona po provedbi presuda Ustavnoga suda BiH, što uključuje i grad Mostar”, rekla je izaslanica Krišto za Večernjak. 
Nije objasnila kakvi su prijedlozi upućeni vezani uz promjene odredaba Izbornog zakona oko Mostara koji je Ustavni sud BiH osporio još u listopadu 2010. godine. Te izmjene je, jednako kao i mostarski Statut nametnuo visoki međunarodni predstavnik, a osporene su zbog ocjene hrvatskih političkih predstavnika da se pojedina izborna područja umnogome razlikuju i da u Gradsko vijeće daju isti broj vijećnika unatoč tome što primjerice mostarsko područje jugoistok ima oko 6000, a većinsko hrvatsko jugozapad čak 30.000 upisanih birača. Prema riječima izaslanice Borjane Krišto, i druge odluke Ustavnoga suda se pri tome moraju uvrstiti koje se tiču tehničkih i pravnih popravaka.

Pet godina

Radi se o nazivima i identifikaciji pojedinih općina, kao i o tome kolike su pojedine izborne jedinice u BiH. 
“Izborni zakon je svakako odredio da se preispituju određeni pokazatelji vezani uz brojnost izbornih jedinica”, dodala je Krišto. 
Unutar interresorne radne skupine mijenjale su se i odredbe o trajanju mandata članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP). Tako će nakon izmjena Izbornoga zakona BiH, članovi SIP-a biti birani na razdoblje od pet, a ne kao do sada sedam godina. Mandat aktualnim članovima SIP-a ipak će potrajati sedam godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?