IZBORIN REZULTATI

Izborni legitimitet kod Hrvata imaju dva HDZ-a s više od 83 % glasova

izbori
VL FOTO
01.02.2011.
u 08:28

Često poigravanje s narodnim legitimitetom i prikazivanje brojki kako to kojoj stranci odgovara, koristi se kako bi se opravdale prijevare.

Nemoguće je doći do točne apsolutne brojke koliko je Hrvata na posljednjim izborima glasovalo, kao i koje su stranke dobile glasove pripadnika najmalobrojnijeg naroda. No, za razliku od toga može se više nego jasno pokazati da stranke HDZ BiH i HDZ 1990 imaju izborni legitimitet naroda, nasuprot tome što time neki vješto manipuliraju, čak iako su im računala uža specijalnost.

Jasna potpora

Prema podacima prikupljenim na najnižoj, županijskoj razini za koju su organizirani izbori i koja pokazuje najpreciznije raspoloženje birača, jasno je kako je za ove dvije stranke, makar po rezultatima, glasovalo 134.917 birača. Ova se brojka dobije kada se zbroji broj glasova koje su dobile ove stranke, odnosno 64 zastupnika u sedam županija Federacije gdje su njihovi zastupnici prošli u skupštinske klupe. Istodobno, HSP koji je ukupno osvojio osam mandata je u većinskim hrvatskim područjima dobio nešto manje od 13.000 glasova skoro jednako kao i Narodna stranka Radom za boljitak koja, međutim, ističe da se ne deklarira kao hrvatska nacionalna stranka. Iako se iz sarajevskih krugova voli kazati kako se glasovi HSP-a ne mogu razdvojiti, valja reći kako ta stranka s HDZ-om 1990 upravo nije bila u koaliciji na županijskoj razini. A upravo ti podaci govore da je za HSP BiH glasovalo oko trećine birača. To se poklapa i s podacima o broju zastupnika na nekoliko razina vlasti. Istodobno, Boljitak je na ovim izborima dobio puno više glasova nego gdje su dobili potpore prije dvije, odnosno četiri godine. Čudnovato je da je, primjerice, u Mostaru 2008. Boljitak bio druga stranka i 8.500 osvojenih glasova, a sada se jedva uspio plasirati u skupštinu s oko 3.500 glasova u cijeloj Hercegovačko-neretvanskoj županiji?! Uz to, na posljednjim izborima je tri zastupnika po županijama dobila i Hrvatska seljačka stranka – Nova hrvatska inicijativa s osvojenih 5.722 glasa. No, glasove ove stranke, odnosno zastupnika ne mogu se pridodati bilo kojemu bloku iako dvojica tih zastupnika podržavaju sporazum dvije najveće hrvatske stranke. Iz toga se više nego jasno iščitava tko ima hrvatski legalitet pa stvar u postotcima opet po broju osvojenih mandata govori u korist HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 s 83 % potpore, a Boljitak i HSP osvojili su više od sedam posto.

Više od SNSD-a i SDP-a


Istodobno, najveća bošnjačka stranka SDP BiH je, prema analizi u općinama s hrvatskom većinom, ali i tamo gdje je ovaj narod u manjini, osvojila između 2,3 i 3 posto glasova, što posve razobličava koje to stranke imaju legitimitet zastupati Hrvate. Ove su stranke uostalom pobjednice izbora u pet županija gdje se neće moći bez njih ustrojiti vlast. Za razliku od dva HDZ-a, SDP je unutar bošnjačkoga biračkog tijela daleko manje uspješan u postocima, ali i ne toliko koliko je SNSD među Srbima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?