NAKON IZBORA

Izbor Vlade Federacije BiH očekuje se u siječnju

parlament
VL FOTO
23.11.2010.
u 08:33

Čekaju se prijedlozi za imenovanje novog rukovodstva Zastupničkog doma

Federacija BiH jučer je dobila novi Zastupnički dom, ali bez rukovodstva.

Međustranački dogovor

Konstituirajuće zasjedanje donjeg doma federalnog Parlamenta prekinuto je nakon što su zastupnici preuzeli mandate i pročitali svečane izjave te imenovali mandatno-imunitetno i povjerenstvo za izbor i imenovanje, nakon čeka su novi zastupnici otišli kući. Dosadašnji predsjedatelj Safet Softić morao je prekinuti zasjedanje prije imenovanja novog rukovodstva doma, jer još uvijek ne postoji nikakav konkretan međustranački dogovor o formiranju vlasti, pa samim m ni o imenovanju parlamentarnih čelnika. Zasjedanje će biti nastavljeno naknadno kada stignu prijedlozi za imenovanje novog predsjedatelja i dopredsjedatelja Zastupničkog doma. Kada će to biti nitko sa sigurnošću ne zna, iako se jučer spominjao 27. prosinca. Softić očekuje da će do tada biti postignut dogovor o vladajućoj koaliciji te stvoreni uvjeti za formiranje Doma naroda. Po ovom optimističnom scenariju, Federacija bi novu vladu dobila u siječnju iduće godine. No, sve je to još uvijek na razini špekulacija, pa su novopečeni zastupnici i njihovi gosti jučer biti više zaintreresirani za neke druge teme. Jedna od njih je svakako status četvorice federalnih ministara koji su na izborima osvojili zastupnički mandat. Velimir Kunić, Muhidin Alić i Edin Mušić jučer su službeno preuzeli zastupnički mandat, dok se četvrti zastupnik-ministar, Vjekoslav Bevanda, nije pojavio na zasjedanju. Njegove stranačke kolege iz HDZ-a BiH objasnile su kako je Bevanda bio spriječen doći na zasjedanje. U svakom slučaju, niti njegov, niti status trojice kolega nije upitan.

Zastupnički mandati

Oni će, kako je jučer još jednom objasnila predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Irena Hadžiabdić, moći u prijelaznom razdoblju sjediti na dvije stolice, ali ne i uživati sva prava koja im pripadaju kao novim zastupnicima. Jedini koji se za sada odrekao zastupničkog mandata je načelnik sarajevske općine Novi grad i potpredsjednik SDP-a Damir Hadžić. Njegov mandat dobit će drugi zastupnik SDP-a, pa će ova stranka s 28 zastupnika biti najbrojnija u domu koji ima ukupno 98 mjesta. SDA ima 23, SBB 13, HDZ BiH 12, a SBiH devet. NS Radom za boljitak i koalicija HDZ 1990-HSP BiH imaju po pet, a po jedno zastupničko mjesto pripalo je SNSD-u, DNZ-u i A-SDA. Broj stranaka u donjem domu federalnog Parlamenta manji je za dva nego u prethodnom sazivu. Svoje zastupnike u Zastupničkom domu ima 9 stranaka i 1 koalicija, dok ih je u prošlom bilo 12.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?