Izbjegavanje

Izaslanici žele znati što rade strani suci

Suci
20.06.2012.
u 09:26

Nitko ne zna kakvi su efekti rada stranaca u bh. pravosuđu

Sud BiH službeno je obavijestio Parlament BiH da ne vodi evidenciju o učincima rada stranih sudaca u ovoj instituciji, što znači da ne može ni dostaviti informaciju o tome. Zahtjev za dostavu informacija iz državnog Parlamenta upućen je u nekoliko navrata, a zadnji put je to urađeno prošlog mjeseca na inzistiranje izaslanika u Domu naroda Mladena Ivanića. No, umjesto tražene informacije predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso, Parlament upućuje na VSTV.

Nije bilo odgovora

- Prvi međunarodni suci su imenovani odlukom visokog predstavnika za BiH, a tijekom proteklih godina svi su bili imenovani odlukama Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH pa se informacija o učincima rada međunarodnih sudaca može tražiti od VSTV-a koji imenuje međunarodne suce u Sud BiH i koji bi, eventualno, mogao dati odgovor na ovo pitanje, navodi u svom kratkom odgovoru predsjednica državnog Suda. Ovakav odgovor nije iznenadio Mladena Ivanića, koji je još u rujnu prošle godine zatražio slične informacije i od državnog Tužiteljstva. No, zid šutnje o radu stranaca u bh. pravosuđu za sada je neprobojan. - Očito svi bježe od toga i nitko ne želi dati ocjenu o njihovom radu. I dalje ću inzistirati na odgovoru od Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća, jer godinu dana tražim informacije, a ne dobivam ništa. Mislim da je Sud, bez obzira na to što VSTV imenuje suce, morao imati informaciju.

Procesuiranja političara

- Prema mome mišljenju, ovo izbjegavanje davanja ocjene o radu stranih sudaca i tužitelja govori samo o strahu koji od njih imaju u domaćim institucijama - kaže Ivanić, dodajući da je na svojoj koži osjetio samovolju stranaca u bh. pravosuđu i da je zato spreman ustrajati na svom zahtjevu, pa makar ga on odveo i do Vijeća Europe. Samo je u aktualnom sazivu Doma naroda bilo čak troje izaslanika koji su bili predmetom istraga i procesuiranja od Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Uz Ivanića, to su Čović i Merdžo, koji je nedavno ustupio izaslaničko mjesto Martinu Ragužu. Među onima koji su godinama bili predmetom interesa stranih tužitelja je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, koji je dobio i financijsku odštetu zbog neopravdanog pritvaranja. Oni koji su imali osobna iskustva s radom stranih tužitelja, iznijeli su prilikom zadnje rasprave o radu Tužiteljstva BiH neke primjere spornog ponašanja, ali ni to nije izazvalo nikakvu reakciju onih koji ih postavljaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?