ŞABOR

Izabrano novo vodstvo HSP BiH

sabor
VL FOTO
27.11.2011.
u 11:12

Ovom izboru prethodilo je usvajanje izmjene i dopune Statuta stranke, izvješće predsjednika stranke, predsjednika Glavnoga stana te predstavnika Nadzornog odbora.

Novi stari predsjednik Hrvatske stranke prava BiH je dr. Zvonko Jurišić. Tako je, naime, odlučilo 400 prisutnih izaslanika, od ukupno 420 pozvanih, na četvrtom izbornom saboru HSP-a BiH održanom u subotu u Novom Travniku.

Jednoglasna podrška

Jurišić je bio i jedini kandidat, a njegovu kandidaturu, kako je rečeno, podržalo je svih osam županijskih vijeća, kao i Vijeće Brčko Distrikta i Regionalno vijeće RS-a. Glasovanje je bilo javno, aklamacijom, a Jurišić je dobio jednoglasnu podršku svih 400 prisutnih izaslanika. U svom kratkom obraćanju Jurišić je zahvalio na povjerenju kazavši kako je HSP BiH u posljednjih nekoliko godina doživio preporod, a nakon prošlogodišnjih izbora postao je i parlamentarna stranka na svim razinama. Naglasio je također da je HDZ 1990 zabio nož u leđa HSP-u, a što se HDZ-u 1990, kao bumerang, vratilo masovnim prebjegom članova u HSP BiH. “Mi smo ravnopravan partner ostalim strankama platforme na federalnoj razini i u federalnoj Vladi”, kazao je Jurišić. “Spremni smo i dalje na razgovore s drugim hrvatskim strankama na rješavanju položaja Hrvata u BiH, koji je neodrživ, ali nema razgovora o rekonstrukciji federalne Vlade”, dodao je. Na jučerašnjem zasjedanju izabran je i novi Nadzorni odbor, a povjerenje izaslanika, uz 8 glasova protiv i jednog suzdržanog, dobili su: Nikola Marijanović, Božo Divković i Milovan Kerić, dok su povjerenje kao članovi Časnog suda dobili Branko Ćorluka, Ivan Krstanović, Željko Radulović, Nikola Risonjić i Tihomir Sučić. Sve se odvijalo po zacrtanom scenariju i po prijedlogu županijskih vijeća, Vijeća Brčko Distrikta i Regionalnog vijeća RS-a, dok nije došao na red izbor predsjednika Glavnog stana. Naime, službeni kandidat i jedini po prijedlogu Glavnoga stana bio je Žarko Pavlović, međutim, u posljednjem trenutku kandidaturu, uz potrebne potpise dovoljnog broja izaslanika (najmanje 25 posto), podnio je i Živko Budimir, Svoju kandidaturu Budimir je pojasnio željom da provjeri povjerenje koje ima ili nema u stranci kojoj je pristupio 2006. “Ako mi se ukaže povjerene, vjerujem da mogu dati i dodatan doprinos stranci koja je već napravila velik iskorak na političkoj sceni BiH i koja uporno provodi svoju autohtonu politiku spram BiH”, kazao je Budimir.

Dopune Statuta

Međutim, rezultati glasovanja pokazali su da predsjednik Federacije BiH Živko Budimir ipak nema “dovoljan broj ruku podrške”. Tako je Žarko Pavlović novi stari predsjednik Glavnog stana s osvojenih 220 glasova, dok je za Budimira ruku diglo 175 izaslanika na izbornom saboru. Ovom izboru prethodilo je usvajanje izmjene i dopune Statuta HSP-a BiH, izvješće predsjednika stranke, predsjednika Glavnoga stana Žarka Pavlovića te predstavnika Nadzornog odbora i Časnoga suda. Ovom je prigodom donesena i odluka o udruživanju HSP-a BiH, Hrvatskih demokršćana i Hrvatskog zajedništva HB, kao i odluka o razrješenju svih dosadašnjih dužnosnika u središnjim tijelima HSP-a BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

TT
ttolic
12:12 27.11.2011.

Zašto sve stranke prave uvijek istu grešku: izjednačavaju stranku sa liderom. Jedan kandidat za lidera i glasovanje aklamacijom su činjenice koje samo vode u jednoumlje i eliminaciji bilo kakvog drugačijeg razmišljanja.. Glasovanje aklamacijom eliminiše svako drugačije razmišljanje, jer kako biti protiv Jurišića u prisustvu 400 svjedoka, to bi bilo političko samouništenje. Komunisti su koristili diktaturu proleterijata, a današnji lideri otvoreno koriste diktaturu pojedinca. Sve se svodi na poznatu izreku jednog francuskog kralja: država to sam ja, odnosno, stranka to sam ja, Nema tu napretka i prosperiteta naroda, samo napredak i prosperitet pojedinca i onih koji su njegovi poslušnici.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?