arhitektura

Izabrano deset najljepših hrvatskih obiteljskih vila

\'Dinko Kovacic - Vila Stupalo, Split Vila Stupalo  dobila nagradu Drago Galic za 2000. god\'
Foto: VL
1/11
17.02.2011.
u 08:00

Udruženje hrvatskih arhitekata za izložbu u Gliptoteci HAZU odabralo je najljepše – i nagrađene – objekte projektirane i sagrađene od 1990. do 2009. godine. Predstavljamo obiteljske kuće.

– Naručitelj Kuće K bio je gospodin posebnih zahtjeva za gradnju i uređenje, od poštovanja feng shui pravila, zahtijeva da se koriste isključivo prirodni materijali, da gradnja bude zdrava, bez trunke betona i bez željezne armature – prisjeća se arhitekt Andrija Rusan.

– Za hidroizolaciju koristili smo voštani papir, a za toplinsku izolaciju pluto. Kuća je građena u urbaniziranom dijelu grada koji se već spaja s obroncima Sljemena. To je 250 četvornih metara stambenog prostora, dakle umjerene dimenzije.

Za srednju višu klasu
Nije u to potrošen velik novqc, jer je narudžba s kompletnim uređenjem i namještajem stajala samo 1.500 eura po četvornome metru! I naručiteljev je način života skroman, bez jacuzzi kada i kamenih obloga... Došla je nagrada, a kasnije je kuća publicirana u inozemnom tisku. Smatram da bi takva kuća trebala biti dostupna svakom prosječno obrazovanom hrvatskom građaninu, odnosno srednjoj višoj klasi, intelektualcima koji bi trebali biti plaćeni tako da im ta kuća bude dostupna – kaže Andrija Rusan, projektant kuće od cigle locirane u zagrebačkom Pionirskom gradu.

Ona je dio velike izložbe Nagrađena hrvatska arhitektura 1990. - 2009., koja se u subotu u podne otvara u Gliptoteci HAZU. Imamo što pokazati kad je riječ o hrvatskoj arhitekturi sagrađenoj tijekom zadnja dva desetljeća u Hrvatskoj, a vidi se napredak od ratnih godina. Razdoblje koje je uslijedilo poslije Domovinskoga rata donijelo je poticajnu atmosferu, investitori su se odvažili i arhitektura i graditeljstvo doživjeli su pravi procvat.

Kuću Dimov kupio Rus
Generalna ocjena jest da su u samostalnoj Hrvatskoj sagrađene brojne kuće koje prate svjetske trendove, a na drugoj strani opet nose neki taj hrvatski pečat. Vidi se da su iznikle na hrvatskom tlu, rekao nam je arhitekt Miljenko Benfest, autor izložbe. Bit će to svojevrsna antologija, pregled gradnji koje su najboljima ocijenili arhitekti i kojima je njihova struka dala najviše nagrade. A svaka kuća ima svoju priču, jedinstvenu i neponovljivu.

Tu je i Vila Klara čiji je investitor vlasnik Plavog oglasnika.

– Ta je kuća danas mnogo "fotogeničnija" nego prije više od jednoga desetljeća kad je useljena. Starenjem, dobila je svojevrsnu patinu. Želio sam pokazati sadašnje stanje, kako sve te kuće žive sa svojim stanarima koji ih prihvaćaju ili pregrađuju, to sam fotografirao bez ikakva uljepšavanja i photoshopa" – kaže autor izložbe Miljenko Benfest.

– Kuća Dimov građena na otoku Braču, prodana je prije četiri godine Eugeniju Tarlu iz Moskve. Naručitelj je Zoran Dimov, diplomirani inženjer građevine iz Zagreba. Kuća je koštala malo, 150 do 200 tisuća eura, bez opreme. S atrijem ima 170 četvornih metara. Riječ je jednostavnoj gradnji s fasadom od betona. Nazivam je tipičnom bračkom kućom 21. stoljeća, jer je poštovana tradicijska bračka arhitektura i svi elementi te tradicije, što znači da nema niti jednog suvišnog detalja na njoj! Riječ je o esencijalnoj arhitekturi! – opisuje svoj nagrađeni posao arhitekt Nikola Popić.

– Obiteljska kuća na Rudešu anonimnog naručitelja, ima 328 četvornih metara. Nema šanse da vam kažem cijenu – kaže arhitekt Tomislav Pavelić

– Poštovao sam zahtjev za izrazitom intimnošću, a rukovodio se stavom da obiteljsku kuću arhitekt radi kao špilju, a sam si čovjek mora unutra saviti gnijezdo. Cilj je bio i da se arhitektura dovede na Rudeš, pa je kuća mali arhitektonski esej!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije