Pokupsko

Iza kuća umjesto staja niknula skijaška staza

'                               '
Foto: ''
1/4
18.10.2010.
u 14:20

U općini u kojoj živi 2600 ljudi svaki se treći stanovnik bavi nekim sportom. Staza je duga 200 metara, sasvim dovoljno za treninge, ali i za rekreacijsko skijanje. Natjecanja se zasad ne mogu održavati, kaže trener Stjepan Sučec.

Da nismo vidjeli svojim očima, ne bismo vjerovali da u Pokupskom, malom mjestu pokraj Kupe koje je u vrijeme Domovinskog rata bilo na prvoj liniji obrane, postoji skijaška staza. I to ne na nekom od obližnjih brežuljaka, već u samom središtu mjesta. Staza je skrivena između dviju kuća.

Imamo i snježni top

Duga je 200 metara, sasvim dovoljno za treninge, ali i za rekreacijsko skijanje. Natjecanja se zasad ne mogu održavati. Imamo i vučnicu. U početku smo se koristili traktorom za vuču, a sada smo priključeni na struju – rekao je Stjepan Sučec, trener skijaškog kluba.

Odakle skijalište u Pokupskom?

– Bilo je dosta djece koja vole skijati, među njima i moj sin Dominik. Odlasci na treninge na Sljeme bili su nam daleki i skupi pa smo došli na ideju da sami napravimo skijalište – istaknuo je Stjepan.

A što ako nema snijega?

– Ha, nabavili smo top s umjetnim snijegom. Ništa nas ne može iznenaditi. Djeca već sada čekaju prvi snijeg pa da se svi uputimo na stazu. U planu je gradnja još jedne, s druge strane brda. Kada to realiziramo, imat ćemo ukupno 500 metara staze – istaknuo je Sučec koji s ponosom kaže kako u klubu imaju stotinjak djece. Kad je riječ o rezultatima, Dominik Sučec bio je treći na prvenstvu Zagrebačke županije u veleslalomu.

Prije je bio velik problem odlaziti na treninge izvan Hrvatske, a osobito na natjecanja. Nije se imalo novca. Gradnjom ove staze mnogo smo uštedjeli – istaknuo je Sučec. Zanimljivo je da su stazu u Pokupskom razgledali najbolji hrvatski skijaši i skijašice predvođeni Ivicom Kostelićem i Anom Jelušić.

U planu je gradnja moderne vučnice i još mnogo toga – sa smiješkom će reći Božidar Škrinjarić, načelnik općine Pokupsko, koji jako voli sport.

Prije Domovinskog rata u općini je djelovao samo nogometni klub, a sada imamo skijaški, motociklistički, kajakaški, ribički, streljački i karate klub. Sagrađen je i sportski centar s dva igrališta. U planu nam je gradnja još jednog većeg, a kada se to ostvari, onda će ovdje moći na pripreme dolaziti vrhunski klubovi. U planu je gradnja i piste za male avione. Imamo i viseću kuglanu koju nam je poklonio Nikola Dragaš – istaknuo je Škrinjarić. U općini Pokupsko trenutačno živi 2600 stanovnika, a gotovo svaki treći bavi se sportom.

Som od 2,18 metra

– Uz Kupu imamo 18 kilometara dužine gdje se može baviti sportskim ribolovom. Još nemamo svoje prostore, ali je u planu preseljenje stare pokupske kuće iz Levih Štefanki. U klubu imamo 32 djece koja se bave sportskim ribolovom – rekao je Tomislav Ladešić, predsjednik ribolovnog kluba Šilj. Koji je bio najveći ulov?

– Naš član Valent Balent jednom prilikom ulovio je soma teškog 64 kilograma i dugog 2,18 metara – istaknuo je Ladešić.

Nogometni klub igra u drugoj županijskog ligi.

– Ne razumijem taj sustav natjecanja kada igramo s klubovima iz Vrbovca i Zeline, a to nam je 120 kilometra u jednom smjeru – žali se trener Željko Medved, dodajući da su ove godine oformili i veteransku selekciju.

Nije problem u spravama, već u kadrovima

Od sportova s loptom u Pokupskom zasad postoji samo nogomet.

– Imamo dvoranu i počet ćemo s upisima za ženski rukomet. Kad već svi dečki vole igrati nogomet, onda neka ženske igraju rukomet – istaknuo je načelnik Božidar Škrinjarić.

Čest je gost Pokupskog i Ivan Škaro, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza.

– Kao zaposlenik HRT-a, dolazim kao član jedne od naših rekreacijskih selekcija. Što se tiče gimnastike, nije problem nabaviti sprave, ali postavlja se pitanje tko bi tu djecu učio. U mjestu nema školovanih trenera za gimnastiku – istaknuo je Škoro.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?