Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Iza bombe u Berlinu stoji prepoznatljiv rukopis Udbe!

Prijetnja je odgovor na članke u Der Spiegelu o Udbinim ubojicama i njihovim političkim zaštitnicima u Hrvatskoj
19. siječnja 2011. u 08:30 4 komentara 118 prikaza
bomba, berlin, veleposlanstvo (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Iza bombe poslane u hrvatsko veleposlanstvo u Berlinu stoji udbaški rukopis! Zaključak je to svih koji poznaju hrvatsku emigraciju i djelovanje jugoslavenske tajne službe. U nekim medijima odmah su bez dokaza izašle konstrukcije kako iza svega stoji radikalna hrvatska emigrantska desnica, što je dodatni argument u prilog tvrdnji da iza svega stoje upravo bivši udbaši.

Josipović nasjeo

Na to je nasjeo i Ivo Josipović, koji kaže kako je riječ o ekstremistima koji ne žele napredak Hrvatske. Bilo bi bolje da je rekao kako istraga mora utvrditi tko iza toga stoji jer ekstremisti mogu biti i bivši udbaši te njihovi zaštitnici kojima nije u interesu dobrobit Hrvatske, njezin ulazak u EU i razrješavanje mračnih strana jugoslavenskoga režima, posebice organiziranih ubojstava Hrvata u Njemačkoj. Bivši udbaši poslanom bombom priču sa sebe žele prebaciti na drugu stranu, žele ekstremnom prikazati nepostojeću hrvatsku radikalnu emigraciju, a zapravo ogoljuju sami sebe jer su u panici zbog stalnih njemačkih inzistiranja i istraga o spomenutim ubojstvima, posebice kad su u pitanju bivši šefovi Udbe Josip Perković i Zdravko Mustać. Bomba je odgovor na udarne članke u najutjecajnijem njemačkom magazinu Der Spiegelu koji piše o Udbinim ubojicama i njihovim političkim zaštitnicima u Hrvatskoj, a ovom se provokacijom njih želi prikazati žrtvama neoustaša koje danas štiti njemačka vlast.

To je, dakako, poruka i svima drugima koji se bave Udbinim ubojstvima i pišu o njima, ali i njihov pokušaj da spriječe najavljene prosvjede hrvatskih iseljenika u Njemačkoj kojima se za Josipovićeva posjeta Njemačkoj želi potaknuti procesuiranje odgovornih za Udbina ubojstva i njihovih počinitelja. Zanimljivo je da se kao pošiljatelj bombe navodi neka navodna organizacija “HF” pa se iz toga izvodi nepostojeća Hrvatska fronta, Hrvatski feniks ili Hrvati Frankfurta, čiji grb sliči onome u paketu s bombom, ali s time nemaju veze.

Nestao smisao postojanja

U hrvatskoj emigraciji bilo je pojedinaca koji su bili spremni i na ovakve akcije. No oni su danas ili mrtvi ili ubijeni u Domovinskom ratu, kao Miro Barešić, ili su u domovima za starije i nemoćne. Jedina emigrantska organizacija koja je posezala i za radikalnim akcijama bilo je Hrvatsko revolucionarno bratstvo koje je davno raspušteno, kao i brojne druge emigrantske organizacije koje su raspuštene početkom 90-ih jer je, kad je Hrvatska postala samostalna, nestao smisao njihova postojanja. Pozivi na ubijanje Udbaški je to rukopis i zato što je Udba bila ta koja je kroz pojedine emigrantske organizacije i časopise provocirala krvoprolića kako bi sve emigrante prikazala ekstremistima.

Najbolji je primjer “Hrvatska fronta”, povremeni emigrantski časopis čijih je nekoliko brojeva izašlo od 1979. do 1981. i u kojima se radikalno pozivalo na ubijanje i postavljanje bombi. Već su tada Hrvati sumnjali da iza svega stoji Udba. Urednik je bio Stjepan Mesek, za kojeg se danas zna da je bio doušnik Udbe pod pseudonimom “Dubravko” te da su ga na vezi držala dvojica službenika Udbe u Zagrebu, Milan Munjas i Mišo Deverić.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

O prijetnji bombom i ekstremistima Pred

O prijetnji bombom i ekstremistima

Predsjednik RH Ivo Josipović u tvornici Končar osvrnuo se na prijetnju bombom uoči svoga puta u Njemačku: – Jasno da ne odustajem od putovanja u Njemačku. Očito je riječ o ekstremistima kojima hrvatske vrijednosti i hrvatski napredak ništa ne znače – kazao je Josipović. Osiguranje mu, kaže, nije pojačano zbog prijetnji.

– Hrvatska je sigurna zemlja – poručio je Josipović.

 • Ana33:

  Despot! Ti si BOLESTAN tip! A JA... Što sam učinio JA?! Zapitao bi te ĐAPIĆ...

 • Avatar Panter2007
  Panter2007:

  Pa dobro znamo dasu 2 i 2 =4!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sta imamo stime se opterecivat UDBA jos uvjek zivi i djeluje kako u EU tako Hrvatskoj i cjelom SVJETU!!!! Sta nisu uspjeli u 50ih do 90ih sad cine podmecu Explozivne naprave pada ... prikaži još! ispadne Dasu Hrvatski Emigranti.Imamo mi UDBASA u Nasem Saboru dobro je BUDISA rekao. Sacekajmo dok se Wikileks u Hrvatskojh oglasi Portal,bice ovog kao drva za lozit.tek ce Frka da nastane i Panika!!!!!!!!!!!!! Za Dom Spremni Bog i Hrvati!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Srdacan Pozdrav nasem Anti Gotovini Nevin pati u Hagu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Avatar Panter2007
  Panter2007:

  Ovo je istina uvjereni budimo pokazace vrime svoje!!!!!!!!!! Tajne službe Iza bombe u Berlinu stoji prepoznatljiv rukopis Udbe!!!!!!!!!!!!