Vitinski sajam

Iz Udruge Vita tvrde: dogodine će sajam trajati tri dana...

Vitina
Dušan Musa
12.06.2012.
u 09:30

Idući sajam prema najavama jednog od organizatora, Dragana Pavlovića, će imati i poljoprivrednu smotru, a najavljuju i kulturni sadržaj

“Ovo je događaj koji sam čekala. Kao dijete pješice sam dolazila na sajam, za moju generaciju to je bio događaj godine. Povela sam kćer, unučad, obavijestila rodbinu da opet ima sajama u Vitini. Deset godina nakon što je prestao zvali su i pitali – kad će sajam, što ga nema? Dragane hvala“, oduševljeno je govorila gospođa Irena Boras obraćajući se Draganu Lozi predsjedniku udruge “Vita“ koja je oživila tradiciju sajma u Vitini.

Radost mnogih

Slično se osjećalo još nekoliko tisuća posjetitelja 41. sajma u Vitini, prvog nakon dvadesetogodišnje stanke. “Vitina bez sajma, nije Vitina“, tvrdi Jure Petrušić iz Otoka, dok nas Sreto Boras, Stanko Čolak i Mate Boras – Šperac uvjeravaju “da se za sajam znalo, vozilo bi se danas kao nekada oko Ljubuškog, a ne kroz Vitinu. Vidjet ćeš što ćemo dogodine napraviti“, tvrde složno. “Udruga “Vita“, MZ Vitina, ustvari župa Vitina koja je sada podijeljena na više MZ-a, plus Grljevići sudjelovali su u ovom projektu. Nismo sumnjali u uspjeh, ali da će oživljavanje sajma naići na ovako odobravanje, to nismo očekivali“, govore Dragan Pavlović i Bruno Boras, uključeni u organizaciju.

Pavlović najavljuje da će sljedeći sajam imati i svoju poljoprivrednu smotru, a Tomislav Boras jedan od inicijatora oživljavanja sajma spremno tvrdi: “Ove godine sajam je zavičajni skup, a dogodine će trajati tri dana i bit će međunarodni. Prvi dan bit će pjesnička večer, a sljedeća dva folklorne smotre, izložbe, narodno veselje...“, kaže ushićeni Tomislav upoznajući nas s Nedjeljkom Matušićem iz Dubrovnika, a tu su i gosti iz Zagreba. Nismo odavno nazočili jednom tako općeprihvaćenom događaju. Svatko je našao kutak za sebe, dok jedni slušaju tamburaše, djeca su u svom svijetu, trgovci nutkaju, a najveća je gužva oko štandova s jelom i pićem.


Zaorila se ganga

Iz gostionica ori se ganga “sajam kao nekada, vele stariji.“ Program je počeo sv. misom, a nastavio mimohodom sudionika do parka gdje je službeni dio programa počeo obraćenjem Dragana Loze predsjednika udruge “Vita“ i blagoslovom kojeg je udijelio vitinski župnik fra Mladen Sesar, potom je uslijedila folklorna priredba, pa nastupi grupa. “Cijeli projekt smo pokrenuli pod sloganom – boljitak za našu Vitinu“, kaže Dragan Lozo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?