tajni računi

Iz tajnih arhiva isplivao novi slučaj, i Tuđman imao crni fond?

'19.08.2011.,Metkovic - Premijerka Jadranka Kosor u Metkovicu otvorila radove na rekonstrukciji zgrade suda i pocetak izgradnje vodozastitnog sustava na desnoj strani Neretve. Gradonacelnik Stipo Gabr
Foto: 'Ivo Cagalj/PIXSELL'
1/3
02.10.2011.
u 12:00

HDZ-ov koalicijski partner Stipe Gabrić Jambo prije osam godina prvi je svjedočio kako je HDZ reketario tvrtke i od njih iznuđivao novac. Tvrdio je da su reket uplaćivali na račune u Županjskoj banci i HPB-u.

Istraga o nelegalnom financiranju HDZ-ovih predizbornih kampanja i crnim fondovima mogla bi se proširiti i na devedesete, odnosno vrijeme vladavine Franje Tuđmana. U Državnom odvjetništvu tvrde da slučaj tajnog HDZ-ova računa otvorenog 1997. u Županjskoj banci, preko kojeg je prešlo više od 8 milijuna kuna, nije završio u zastari te da bi se morao spojiti s aktualnim istragama o crnim fondovima.

Petrač financirao HDZ

Spomenuti je račun, podsjetimo, bio otvoren na ime tadašnje šefice računovodstva HDZ-a Valerije Marić. Na njega su tvrtke uplaćivale pozamašne iznose, a među "donatorima" po izdašnosti su se isticali Vindija, Županjska banka, koja je ubrzo završila u stečaju, potom Hrvoje Petrač, Razvitak Metković, Stipe Gabrić Jambo kao pojedinac, potom Pliva, Hrvatska poštanska banka i drugi.

Novac se uplaćivao na ime tadašnje šefice računovodstva samo kako bi mu se zameo trag. V. Marić uplate koje bi sjele na račun odmah je prosljeđivala u HDZ ili pak na račune najčešće nepoznatih firmi i agencija. Sredstva su navodno trebala služiti za financiranje kampanje za predsjedničke izbore (u tu je svrhu bio otvoren i račun u Hrvatskoj poštanskoj banci), no to, čini se, nije bilo do kraja transparentno.

Jambo: Bilo pa prošlo

Glavni je problem ipak u tome što je HDZ sredstva za kampanju dobivao reketarenjem važnih gospodarskih subjekata. O tome se 2001. i 2002. povela ozbiljna istraga, a jedan od glavnih svjedoka, koji je čak i javno progovorio o ucjenama, bio je metkovski tajkun Stipe Gabrić Jambo.

Upravo je Jambo, koji se isticao po uplatama na račun HDZ-a, dao osnovne smjernice u otkrivanju samih računa i uplata, a nakon njega navodno su i drugi svjedočili o ucjenama. Jambo je tvrdio da se za svaki posao s državom morala plaćati provizija od deset do petnaest posto.

– Kada sam ja o tome govorio, nitko me nije želio slijediti. Svi su šutjeli. Bojali su se Ive Sanadera i Luke Bebića – reakcija je Stipe Gabrića na pitanje o istrazi o HDZ-ovu crnom fondu s kraja devedesetih u kojoj je i sam sudjelovao.

– Želio sam da se to raščisti, ali sad je gotovo. Tu stranicu u životu sam okrenuo. Što je bilo, bilo je – rekao je Jambo, navodeći kako ne vjeruje da će USKOK opet otvoriti istragu o financiranju HDZ-ove kampanje 1997.

– Od 2002. otvorilo se više vrlo ozbiljnih istraga o tajnim računima i crnim fondovima. Razumljivo je da su, zbog bankarske tajne i informacija koje je trebalo prikupiti u drugim državama, neke istrage vrlo dugo trajale. No, čini se da je ova o računu u Županjskoj banci mogla biti dovršena – kaže Ranko Ostojić, koji je bio ravnatelj policije kada su spomenute istrage otvorene.

Priča o računu na ime tajnice Valerije Marić počela je kriminalističkom obradom u vukovarskoj policiji još 2000. Povod su bile prijave i izvidi koji su se odnosili na Županjsku banku. Nakon opsežnije obrade, policija je izvješće o svemu što je prikupila o prikrivenom HDZ-ovu računu dostavila Državnom odvjetništvu u Zagrebu. Nakon što je formiran USKOK, navodno je predmet prebačen k njima. Znakovito je, međutim, da se poslije 2003. više nije govorilo o nelegalnom financiranju HDZ-ovih kampanja ni o reketarenju gospodarskih subjekata za račun te stranke.

Danas, kada se vode istrage za iste stvari, ali počinjene prije četiri i osam godina (ali po istom modelu po kojem se i 1997. prikupljao novac), iz Državnog odvjetništva poručuju da će i ovu zaboravljenu priču izvući iz naftalina. Kažu da nema zastare, no pitanje je ima li dovoljno dokaza.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?