PARLAMENT

Iz rodnih listova opet bi izbacili nacionalnost

parlament
VL FOTO
03.02.2012.
u 09:35

Brisanje nacionalnosti dio je cjelokupne strategije izgradnje jednonacionalne države koja bi se po uzoru na bivšu Jugoslaviju sastojala samo od Bosanaca kao državljana.

Zakon o matičnim knjigama dva doma federalnog Parlamenta nedavno su prihvatili s različitim tekstovima pa je zbog toga uslijedilo usuglašavanje ovih zakonskih dokumenata na koje su hrvatski zastupnici imali velike prigovore.

Preinake u dokumentu

No, i kada su vodstva Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH usuglasila zajednički tekst Zakona o matičnim knjigama, dogodila se ‘slučajna’ pogreška gdje je ponovno iz tako usuglašenoga teksta zakona izbačena obveza upisivanja nacionalnosti u matične knjige odnosno dokumente koji se sada izdaju po različitim propisima u Federaciji BiH. Na izbacivanju nacionalnosti po svaku cijenu inzistirali su ministri iz aktualne Vlade Federacije BiH oko čega su svi glasovali jedinstveno. U Zastupničkom domu, podsjetimo taj je zakonski prijedlog prihvaćen u obliku kako je prošao federalnu Vladu. No u federalnome Domu naroda taj je dokument doživio preinake nakon što je na njega više prigovora uložio hrvatski Klub zastupnika kojega predvodi Radoje Vidović. Zanimljivo je da su tada protiv prijedloga Vlade glasovali i pojedini zastupnici iz platforme u Parlamentu. Kada je uslijedilo usuglašavanje tekstova iz dva doma činilo se kako je problem riješen te da nacionalnost, što je bila stečevina i iz socijalističkog samoupravljanja bivše državne zajednice, neće nestati, dogodio se novi pokušaj podvaljivanja.

Čavara i Vidović

Naime, obveza upisivanja nacionalnosti potpuno je izbačena. Kada je reagirao šef hrvatskoga kluba u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Marinko Čavara i njegov kolega iz Doma naroda Radoje Vidović, uslijedilo je objašnjenje Karoline Pavlović koja sjedi na čelu Doma naroda (nap.a. što je vidljivo i iz dole predstavljenih preslika amandmana) da se radi o nenamjernoj pogrešci. “Izvješćujem vas da se u dopisu ... potkrala tehnička pogreška prigodom tipkanja Amandmana kojega je Vlada Federacije prihvatila na nastavku 7. sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH”, priznala je Karolina Pavlović. Tako se u novome zakonu navodi da se iza upisivanja jedinstvenog matičnog broja upisuje i nacionalnost. “Činjenica nacionalnost u matične knjige rođenih upisat će se ili se neće upisati na zahtjev ovlaštenog podnositelja prijave i to: roditelji ili staratelj za upis djeteta u matičnu knjigu rođenih, s tim da se dijete, kada postane punoljetno, ima pravo izjasni ti o svojoj nacionalnosti kod mjerodavnog matičara”, navodi se u amandmanu.

Ključne riječi

Komentara 5

GR
grgo1
18:01 03.02.2012.

e vidite ovo je vrlo interesantno moj hrvatski narode u bih opet glasajte za te izdajnike zamislite oni su donjeli i usvojili zakon koji se pročita ko zna koliko puta a eto oni su slučajno zaboravili da su hrvati a nisu zaboravili krasti po posušju grudama širokom ljubuškom a isto tako oni su zaboravili da su izgubili izbore pa su izdali svoj narod da bi mogli izdavati iduće četeri godine jase nadam da neće imati priliku toliko a ovom prilikom pitam ćozu šta ti radiš sa tim izdajnicima pa ja te ne poznam takvog ogradi se od janjičara jer ti nisi taj

MI
miki1507
18:01 03.02.2012.

A tehnicku gresku je napravio covjek koji radi pravne poslove i po nacionalnosti HRVAT...hahahaha...znaci stvarno je nenamjerna greska i nije za novine... Zorane....

FE
Ferdo1941
18:50 03.02.2012.

Gosp. Kresicu, Sta je svrha ovog clanka? Ne razumijem sto zelite reci? Da je dobro sto su Zakon usvojili, Da nije dobro, u cemu je problem? Da vas nije strah da ce netko oduzeti pravo da se izjasnite kao Hrvat? Pa pobogu dokle ide to? Hocemo li i djecu kod maticara odmah zigosati? kamo pravo izbora, osjecaja pripadnosti?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?