AZILANTI IZ BIH

Iz Posavine najviše zahtjeva za azilom u neku od država EU-a

granica šamac
Arhiva VL
27.09.2011.
u 09:05

Ministar sigurnosti danas će obići teren zbog prijetnji koje stižu iz EU-a

– Posljednje ozbiljno upozorenje belgijskog ministarstva vanjskih poslova i čelništva Europske komisije da će zbog masovnog traženja azila u ovoj državi od strane državljana BiH morati za bh. građane ponovno uvesti vizni režim, konačno je naišao na službeno reakciju državnih vlasti u BiH.

Zabrinuto ministarstvo

Priopćenjem se jučer oglasilo Ministarstvo sigurnosti BiH, koji upozoravaju da zemlje članice EU-a, pa tako i Belgija smatraju da bh. građani ni po jednoj osnovi ne ispunjavaju uvjete za dodjeljivanje međunarodne zaštite. Stoga su svi pokušaji građana BiH za traženjem azila u zemljama Europske unije unaprijed osuđeni na neuspjeh. Ministarstvo upozorava građane da ne nasjedaju na primamljive i lažne ponude pojedinaca i organizacija za organiziranjem putovanja i dobivanjem azila u zemljama EU-a jer su to samo kriminalna aktivnost kroz koju oni žele ostvariti nezakonitu zaradu. Građani koji prihvate ovakve ponude na kraju će samo pretrpjeti štetu i biti izloženi kaznenim mjerama Europske unije i zabranama ponovnog ulaska na dulje razdoblje. Upozoravaju građane BiH da ne prihvaćaju ovakve ponude i da se ne uključuju u aktivnosti koje za posljedicu mogu imati samo njihovu kaznenu, materijalnu i moralnu odgovornost i koje mogu stvoriti neprijatnosti ostalim građanima i narušiti ugled BiH.

Obilazak gradova i općina

Ministar sigurnosti Sadik Ahmetović danas će posjetiti općine Modriča, Gradačac i Odžak gdje će razgovarati s predstavnicima lokalnih vlasti i zajednica iz kojih je veći broj građana otputovao u zemlje EU-a i zatražio azil. Istodobno, Michele Cercone, glasnogovornik tajnice EU-a za unutarnja pitanja Cecilije Malmström, jasno je poručio kako zemljama zapadnog Balkana, uključujući i BiH, treba biti jasno da, ukoliko ne budu ispunjavali svoje obveze i na odgovarajući način i brzo ne odgovore na zabrinutost europskog bloka po pitanju povećanja broja neosnovanih zahtjeva za azil, moguće je da će biti ugrožen uspjeh uspostavljanja bezviznog režima. Također je naglasio da je Malmströmova 20. rujna poslala pismo ministrima unutarnjih poslova BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore i Makedonije, u kojem je od njih zatražila da obavijeste Europsku komisiju o praktičnim mjerama koje su poduzeli za rješavanje pitanja povećanog broja azilanata u zemlje Europske unije. Službeni Bruxelles, poručuju iz Europske komisije, pozorno prati problem porasta azilanata iz BiH od uvođenja bezviznog režima u studenome prošle godine ističući da je taj problem naročito izražen u Njemačkoj, Belgiji, Švedskoj i Luksemburgu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?