BIHAĆ

Iz plamena izvukli 400 pacijenata

Požar u Kantonalnoj bolnici Bihać (1)
Dnevni Avaz
26.07.2013.
u 08:22

Požar progutao oko 80 posto bolničke zgrade, opet sustav za žurne intervencije nije funkcionirao, a vatrogasci imali lošu opremu

Zvuk sirena hitne pomoći, vatrogasnih službi, zapomaganja bolesnika, trudnica, plač djece i povici liječnika parali su nebo nad Bihaćem u petak nešto iza pola noći. Golema plamena buktinja iz koje je se širio gusti crni dim za samo nekoliko minuta progutala krov Županijske bolnice “Dr Irfan Ljubijankić”. Plameni jezici s krova zgrade velikom brzinom pčeli su spuštati prema bolesničkim odjelima na nižim katovima zgrade. Tragedija je spriječena u zadnji tren samo zahvaljujući nadljudskim naporima dežurnog medicinskog osoblja.

Oni su s invalidskim kolicima, pokretnim bolesničkim krevetima, nosilima hitne pomoći uz naknadnu pomoć vatrogasaca, građana Bihaća, u nekoliko minuta iz plamteće bolničke zgrade izvukli više od 400 pacijenata. Morala se u nekoliko minuta organizirati evakuacija pacijenata. Najteže je, tvrde sugovornici, bilo od vatre obraniti prostor na kojem se nalazi Dječja kirurgija. Odjel je obranjen tek kad su u pomoć pritekli vatrogasci iz Cazina. Bitka s vatrenom stihijom koja je krenula oko dva sata iza pola noći i završila je tek u zoru. Kasnijom analizom utvrđeno je da niti jedan pacijent bolnice, uključujući i nekoliko trudnica, osim pretrpljenog psihičkog šoka, nije zadobio nikakve ozlijede. Iako još nema službenih informacija, oko 80% bolničkih kapaciteta je uništeno.

Dok su vatrogasci, mještani, bolničko osoblje gasili plamenu buktinju, na Odjelu otorinolaringologije, gdje su zbog vatre morali biti hitno izmještene, dvije trudnice, na svijet su donijele dvije zdrave bebe. Glasnogovornica ŽB “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću Maja Hadžimehmedović je rekla da su trenutno izmješteni svi odjeli iz te zgrade po ostalim zgradama Županijske bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić”. Rad je i dalje organiziran na način da pacijenti ne trpe, u kontaktu smo sa svim ostalim zdravstvenim ustanovama u županiji i izvan županije”, kazala je Hadžimehmedović, prenosi agencija Anadolija.

Na mjestu požara vršitelj dužnosti glavnog županijskog tužitelja Unsko-sanske županije Husein Huzejrović tvrdi kako u ovom trenutku može reći samo da se radilo o požaru velikih razmjera, kao i da se radi o velikoj materijalnoj šteti. “Rano je govoriti o ovom događaju, kako je i na koji način došlo do toga, je li uzrok nemar ljudi, je li uzrok namjera ljudi ili je li u pitanju nešto treće, još je rano bilo što govoriti... Sve što bi se reklo u tom pravcu, bile bi čiste špekulacije”, dodao je Huzejrović, Predsjednik Vlade Unsko-sanske županije Hamdija Lipovača tvrdi da je ovaj događaj još jedan primjer da sustav za brzo djelovanje u BiH ne funkcionira, te da su županijske vatrogasne postrojbe slabo opremljene. Oglasio se i hrvatski ministar zdravstva Rajko Ostojić nudeći svu potrebnu pomoć Republike Hrvatske ministru zdravstva Federacije BiH prof. dr. Rusmiru Mesihoviću, Dogovoreno je da će, bude li za tim potrebe, hitni pacijenti s područja Bihaća i okolice, biti zbrinuti u Općoj bolnici u Karlovcu. Također, ovisno o situaciji, hrvatsko zdravstvo će se uključiti u pomoć zdravstvenom sustavu BiH i u drugim područjima medicinske skrbi - priopćeno je iz Ministarstva zdravstva RH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?