ANALIZA

Iz Irske, Senegala, Nepala, Grčke, Brazila traže od BiH dozvole za rad

putovnice
interpol
09.08.2010.
u 08:01

Po jedna dozvola izdana je državljanima Alžira, Saudijske Arabije, Argentine, Kolumbije, Palestine...

U prošloj godini je odobreno 1207 radnih dozvola stranim državljanima na razdoblje od tri mjeseca do jedne godine, što je u odnosu na raniju godinu manje za 433 odobrenja, navodi se u podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje. Najveći broj radnih dozvola izdavan je onim stranim državljanima koji su osnivači tvrtki u Federaciji BiH ili su u njima ravnatelji.

Trgovina i obrazovanje

Inače, najviše radnih dozvola izdano je za rad u oblasti trgovine, prerađivačke industrije, obrazovanja, financijskog posredovanja te uslužnih djelatnosti. Podsjetimo, Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba propisano je da je Federalni zavod nadležan za odobravanje zapošljavanja stranih državljana i osoba bez bh. državljanstva na prijedlog županijskih službi sukladno Zakonu o kretanju i boravku stranaca i azilu, kojima su između ostalog definirani izdavanje radnih dozvola i njihova kvota. Inače, godišnja kvota za produženje već izdanih dozvola iznosi 1745, od kojih se na Federaciju BiH odnosi 850. Kada je u pitanju kvalifikacijska struktura stranih državljana kojima je izdana radna dozvola u Federaciji BiH, od 1207 stranih državljana koji dolaze čak iz 51 zemlje, 491 je s visokom stručnom spremom, 415 ima srednju školu, 49 osoba je sa zvanjem magistra ili doktora znanosti, a 160 radnih dozvola je izdano kvalificiranim radnicima. S druge strane, odbijena su 23 zahtjeva za izdavanje odobrenja za radnu dozvolu stranim državljanima.

U HNŽ-u 98 dozvola

Od ukupno 1207 odobrenja za izdavanje radnih dozvola stranim državljanima, kako se navodi u podacima Zavoda, na Sarajevsku županiju se odnose 572 dozvole, Zeničko-dobojsku županiju 156, Tuzlansku županiju također 156 i Hercegovačko-neretvansku županiju 98 dozvola.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?