Vandalski čin

Iz crkvenog dvorišta ukraden kip svetog Mihovila, zaštitnika policije

Kip
Ana Popović
03.09.2013.
u 10:48

Fra Marinko Dodik: Kip je bio postavljen na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima

Grubo rečeno, sv. Mihovil Arkanđel više ne bdije nad Ovčarevom, travničkom povratničkom župom čiji je nebeski zaštitnik. Naime, brončani kip, koji je zajedno sa spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima s ovog područja činio cjelinu, nestao je ovih dana.

“Kip sv. Mihovila podignut je prije više od deset godina. Bio je visok oko metar. Ako gledamo materijalnu stranu ovog vandalskog čina, onda sasvim sigurno možemo kazati da će se kradljivci okoristiti. No, puno veća šteta je pričinjena povratnicima jer je krađa spomenika unijela strah i nesigurnost među njih”, kaže fra Marinko Didak, župnik u Ovčarevu. Po njegovim riječima, u župi trenutačno živi 1900 od prijeratnih 5,5 tisuća vjernika. Povratnici su ljubav prema svojem nebeskom zaštitniku, kao i zahvalnost prema 81 hrvatskoj žrtvi stradaloj u proteklom Domovinskom ratu (72 branitelja i devet civila) na neki način ujedinili tako što su kip zaštitnika postavili na spomenik poginulim braniteljima. Spomenik i dalje stoji u crkvenom dvorištu. Zanimljivo je da je sv. Mihovih zaštitnik i policije te vojnika.

“Očekujemo brzu i učinkovitu istragu jer samo će ona vratiti mir povratnicima”, kaže fra Marinko Didak. Iako kipa više nema, župljani ni najmanje ne dvoje da sv. Mihovil i dalje bdije nad njima i njihovim domovima, teško stradalima u proteklome ratu. Krađu kipa osudio je ŽO HDZ BiH Srednjobosanske županije koji krađu smatra uvredom obitelji poginulih branitelja, ali i svih Hrvata povratnika u Ovčarevo.

“Odnošenje kipa sv. Mihovila, i to sa spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, šalje vrlo negativnu poruku obiteljima poginulih, ali i hrvatskim povratnicima u Ovčarevo. Od policije čiji je zaštitnik također sv. Mihovil očekujemo što žurnije rasvjetljavanje ovog vandalskog čina”, kažu iz ŽO HDZ-a BiH SBŽ.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije