Povezanost s RH

Ivo Josipović: Brčko je simbol buduće europske BiH

Posjet
VL FOTO
10.07.2013.
u 08:48

Svečanost zajednička torta, zastave RH, EU i BiH, ali Pogrešne zvjezdice na BiH...

U sklopu službenog posjeta BiH predsjednik RH Ivo Josipović obišao je jučer i područje Distrikta Brčko, te nakon toga i Tuzlu. To je ujedno i prvi službeni posjet predsjednika RH inozemstvu nakon ulaska RH u Europsku uniju, čime je hrvatski predsjednik potvrdio koliko je prvi susjed od vitalnog interesa za Hrvatsku. Svečana ceremonija u ime predsjednika Republike Hrvatske simbolično je upriličena na Savskom mostu graničnog prijelaza Gunja, mostu spajanja dva susjedna područja. Predsjednika Josipovića dočekao je u ime domaćina gradonačelnik Distrikta Brčko dr. Anto Domić s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti nakon čega je upriličen radni sastanak u Gradskoj vijećnici. Sastanku su bili nazočni uz članove Vlade i Skupštine Distrikta Brčko i brojni gospodarstvenici brčanskog područja.

Zalaganje za Hrvate u BiH

Josipović je potvrdio kako će se Hrvatska nastaviti zalagati za Hrvate u BiH, koja im mora jamčiti prava propisana Ustavom, te naglasio kako brojne stvari u BiH upravo ovise o unutarnjem razvoju BiH koji je u rukama tri konstitutivna naroda, kao i ostalih. - Kad je riječ o odnosima RH i BiH, uvjeren sam da će se područje suradnje širiti i da će ulazak Hrvatske u EU vrlo povoljno djelovati i na BiH. Smatram da nam se zajedno otvaraju novi prostori i za gospodarsku, kulturnu i svaku drugu suradnju - rekao je dr. Ivo Josipović i osobito naglasio: - Mi u Hrvatskoj na neki način ne želimo davati recepte kako će se organizirati BiH, jer to je njeno unutarnje pitanje. Sve što se dogovore tri konstitutivna naroda i drugi građani o tome kako će njihova domovina BiH izgledati mi smo zadovoljni. Analize sada pokazuju da treći entitet nije rješenje, ali stvar je dogovora.

Napreduju investicije

Na pitanje novinara o razgovoru gospodarstvenika obje strane, predsjednik Josipović je rekao da te aktivnosti dogovaraju vlade dvije zemlje, a tu su u prvom planu velike mogućnosti infrastrukturne izgradnje, prometni i energetski koridori. Napreduju investicije s obje strane granice, sve više je hrvatskih investicija u BiH, znam i za one iz BiH prema Hrvatskoj i smatram da je EU novi dobar okvir za nastavak i jačanje suradnje - rekao je Josipović. Na konstataciju novinara da Distrikt Brčko nije slučajno odabrao za vrijeme prvog posjeta BiH, predsjednik Josipović je decidirano podvukao: - Brčko je na neki način grad koji je odlično povezan s Hrvatskom. I s jedne i s druge strane Save ljudi su oduvijek funkcionirali kao jedna cjelina i s toga je Brčko simbol buduće europske BiH. Peter Sorensen povijesnim je ocijenio posjet Distriktu Brčko i ovim se Europa još više približila Bosni i Hercegovini. - S više od tisuću kilometara zajedničke granice, logično je da smo mi vaš najbliži partner i zato mi je veliko zadovoljstvo kao posebnom predstavniku Europske unije u BiH što sam vidio da je predsjednik RH Ivo Josipović za svoj prvi posjet, otkako je Hrvatska primljena u EU, izabrao upravo BiH, naglasio je Sorensen i dodao: - To nam svima treba biti ohrabrenje da je Europa otvorena za one koji žele ući u nju, za sve one koji ispune domaće zadatke i dakle, svi ste dobro došli! Nema nikakve dvojbe da će iskustvo Hrvatske koje je prošla u procesu pristupanja u članstvo EU biti također od koristi za BiH.

Najviše zadovoljstva bilo je na licu brčanskoga gradonačelnika dr. Ante Domića koji je svojeg dragoga gosta predsjednika RH Ivu Josipovića dočekao ispred graničnog prijelaza Brčko - Gunja. Sa svojim suradnicima i Josipovićevom pratnjom odmah se zaputio mostom prema Gunji, gdje ih je na sredini mosta dočekao rashlađeni šampanjac i svečano ukrašena torta sa zastavama BiH, Hrvatske i EU-a.

Suživot za primjer

- Velika je stvar i uistinu sam počašćen da predsjednik jedne države članice EU dolazi u Distrikt Brčko, odaje priznanje naporima dosadašnjeg ustroja Distrikta Brčko kao jedne lokalne zajednice gdje žive tri konstitutivna naroda i ostali. Suživot koji je izgrađen nakon rata i jednog vremenskog razdoblja kada se nije mogao definirati ovaj prostor, ova dostignuća koja sada imamo, ovim dolaskom predsjednika Josipovića su odraz odavanja časti svima nama na trudu koji smo uložili. S druge strane, ovaj posjet je poticaj svima nama da nastavimo dalje raditi na stvaranju suživota, međusobnog povjerenja, tolerancije i gospodarskog prosperiteta. Imajući u vidu da je RH u EU, a da smo mi na granici, na mostu ulaska u Europu, prigoda je da učimo iz njihovog iskustva i da optimizam koji vlada u Hrvatskoj prijeđe u BiH da vidimo da je moguće uspjeti u životu i ući u EU, a mi iz posjeta predsjednika Josipovića iščitavamo te poruke. Hvala gospodinu Josipoviću što je došao u Brčko i dao nam veliki poticaj za budućnost svih nas - rekao je dr. Anto Domić, gradonačelnik Distrikta Brčko.

U drugom dijelu posjeta održan je okrugli stol na kojem se okupio veliki broj gospodarstvenika s obje strane rijeke Save. O ovoj temi dr. Anto Domić je kazao da je dolazak predsjednika Josipovića jasna poruka i potpora, a sve ostalo je na Distriktu Brčko da kroz infrastrukturne i gospodarske projekte koje ima od ranije ponudi i druge mogućnosti koje su i te kako velike. Nakon Brčkog, predsjednik Hrvatske posjetio je Tuzlu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?