mirovine zastupnika

Iviću Pašaliću dužnosnička mirovina od 12.000 kuna

'25.06.2009., Medjugorje - Na 28. godisnjicu Gospina ukazanja, brojni vjernici hodocastili su u Medjugorje kako bi obisli crkvu Sv.Jakova i Gospin kipa na crkvenom platou. Ivic Pasalic sa suprugom i s
'Zoran Grizelj/Vecernji list'
24.08.2011.
u 12:00

Tek će novi saziv Hrvatskog sabora u mirovinu po nešto strožim uvjetima, no i dalje bitno povoljnijima od običnih građana

Jedan od najmoćnijih političara s kraja 20. stoljeća, a danas posrnuli poslovni čovjek Ivić Pašalić, poslao je u Sabor zahtjev za aktiviranje saborske mirovine. Uvjete, po zakonu koji je bio na snazi 2003. godine, kad je imao saborski mandat, stekao je, 50 godina starosti ima, kao i 15 godina radnog staža. Ipak, Ivić Pašalić sam tvrdi kako mirovinu ne namjerava još uvijek koristiti. Zahtjev je, osam godina nakon izlaska iz Sabora, poslao kako bi se osigurao da će jednog dana, kada zaista i poželi ići u mirovinu, imati sigurno 12-ak tisuća kuna.

– Pokrenuo sam postupak sa željom da riješim svoj status. Ali u mirovinu, nadam se, neću još dugo. Moje pravo je da, kada je dobijem, ili zadržim ili zamrznem – kaže Pašalić. I iako je još kao zastupnik, kaže, tražio da se povlaštene mirovine ukinu, svoju se danas ne libi tražiti.

Debakl i u biznisu?

– Zakon mi daje to pravo – kaže. Koliko će mu mirovina iznositi, Pašalić kaže da ne zna i da se nije interesirao. No očito je da se bivši savjetnik prvog predsjednika Franje Tuđmana želi financijski osigurati jer u poslu mu baš i ne “cvjetaju ruže”. Nakon što ga je bivši premijer Ivo Sanader istisnuo iz HDZ-a i nakon što je s Hrvatskim blokom doživio debakl na svim izborima, Pašalić se dao u poslovne vode. No niskoenergetski stanovi koje je sagradio u Odri pokraj Zagreba sporo su se prodavali, a s minusom mu je lani poslovala i tvrtka Mundus Virdis koja se bavi prodajom paleta i koju je Pašalić osnovao 2009. Puno više nego kao poduzetnik, Pašalić je poznat po aferama. Sumnjičilo ga se da je bio peti ortak u slučaju Dubrovačka banka, da je odobravao prisluškivanja novinara i oporbe, ali ništa mu nikada nije dokazano.

Hrvatska, inače, plaća 800 umirovljenih dužnosnika, među kojima ima i pedesetogodišnjaka.

Prosječna dužnosnička mirovina za 522 osobe iznosi 8975 kuna, ali u mirovini je još i 266 nekadašnjih “saveznih YU funkcionara” s mirovinom od 2720 kuna. Sve do prošle godine najviša zastupnička mirovina bila je 17.744 kune, ali je zbog krize i problema s punjenjem državnog proračuna smanjena na 12.141, koliko bi vjerojatno mogao imati i Ivić Pašalić, s obzirom na duljinu političkog staža. Stara generacija saborskih zastupnika može u mirovinu i sa 50 godina, a tek je 2009. promijenjen zakon po kojemu je propisano da zastupnik može otići u starosnu mirovinu sa 55 (žene), odnosno 60 godina (muškarci), uz uvjet da su odradili jedan puni mandat i imaju 25 godina staža. No, te će se, nešto oštrije odredbe, odnositi tek na zastupnike koji će 2011. prvi put biti izabrani u parlament.

Najmlađem 46 godina

Povlaštene su mirovine godinama trn u oku i javnosti i stručnjaka jer dužnosnici imaju 4,5 puta veću mirovinu od prosječne. Kod posljednje promjene vlasti zastupničku su mirovinu tražila 34 zastupnika, među kojima je bilo i mlađih od 50 godina. Tako su saborsku mirovinu 2008. zatražili Mato Arlović, Zdenka Nediljka Babić Petričević, Marija Bajt, Mato Crkvenac, Mirjana Didović, Vilim Herman, Rade Ivas, Vlado Jukić, Alenka Košiša-Čičin-Šain, Zlatko Kramarić, Ljubica Lalić, Slaven Letica, Jakša Marasović, Jagoda Majska-Martinčević, Željko Pecek, Biserka Perman, Jozo Radoš i Miroslav Rožić. Najmlađem tražitelju te mirovine Željku Pavliću bilo je 46 godina.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije